8 Unieke regio’s in Nederland met heerlijke fietsroutes

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 29 augustus 2022
Dit artikel is op 26-10-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Nederland is fietsland. Dat merk je aan de goede infrastructuur, de vele voorzieningen onderweg en de talloze fietsroutes die in ons land te vinden zijn. Wanneer je van plan bent om Nederland met de fiets te ontdekken, dan is een eerste stap om te kijken in welke regio in Nederland je wilt gaan fietsen.

Ontdek unieke fietsroutes in Nederland

Hieronder vind je acht unieke Nederlandse regio’s die uitgebreide keuzemogelijkheden bieden bij fietsroutes. Laat je inspireren, bezoek een onontdekte fietsregio en stap op!

  • Maasduinen

Onbekend maakt onbemind. Over het Nationaal Park de Maasduinen hoor je meestal niet zo vaak fietsverhalen. Terwijl het er prachtig fietsen is, zo tussen de Duitse grens en de Maas. Je vindt er talloze fietsroutes waarbij je fietst door een uniek terrassenlandschap met bos, heide, water en stuifduinen. Geschikt voor de gewone (elektrische) fiets, mountainbike en gravelfiets.

  • Texel

Het waddeneiland Texel is een waar paradijs voor fietsers. Vanaf het moment dat je de veerboot verlaat ontdek je polders, duinen, bossen en uiteraard het strand. Je kunt het fietsknooppuntennetwerk volgen of één van de uitgestippelde routes. Naast de routes voor gewone en elektrische fietsen vind je op Texel ook twee mountainbike routes. De overtocht met je fiets is trouwens heel betaalbaar.

  • Drenthe

Misschien wel de meest bekende fietsprovincie van Nederland. Talloze fietsroutes lopen door natuurgebieden en pittoreske dorpjes. Je vindt er verharde en onverharde wegen, mountainbikeroutes en gravelpaden. Tip: maak een meerdaagse fietsvakantie, zo ontdek je de hele provincie.

  • Achterhoek

Drenthe profileert zich als nummer-1 fietsprovincie en daarbij krijgen ze forse concurrentie uit de Achterhoek. In dit gedeelte van Gelderland kun je prachtig fietsen, ook vanwege het unieke kleinschalige coulissenlandschap. Het is dan ook niet voor niets dat de Fietsersbond de streek uitgeroepen heeft tot het beste fietsgebied van Nederland. Van fietsvakantie tot graveltocht en van het fietsknooppuntennetwerk tot de goed onderhouden fietspaden: meer afwisseling op de fiets vind je bijna niet in Nederland.

  • Zeeuws-Vlaanderen

Bij Zeeland denk je aan misschien vooral aan de fraaie duinen en het strand. En juist in het achterland kun je prachtige fietspaden ontdekken die je langs de historie van de strijd tegen het water voeren. Zeker in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen kun je je laten leiden door een groot aantal verharde en onverharde fietsroutes, de één nog fraaier dan de ander.

  • Zaanstreek

Van polderlandschap tot industrie. Van historisch dorp tot moderne stad. Van moderne tot oude architectuur. Of je nu een rondje langs de beroemde Zaanse molens gaat fietsen, een rondje langs oude havens of een fietsroute langs weilanden en slingerende dijkjes: in de Zaanstreek komt het verleden tot leven.

  • De Utrecht

Niet te verwarren met de stad Utrecht, we hebben het hier over het landgoed in de Brabantse Kempen. Vroeger was dit gebied woest en groeide er alleen heide, nu vind je er bos, akkers, vennen en uiteraard nog steeds heidegrond. Ingeklemd tussen andere natuurgebieden vind je er fraaie fietspaden, zowel verhard als onverhard. Daarbij kun je ook nog een uitstapje over de grens met België maken.

  • Het Gooi

Tussen de steden van het Gooi kun je prachtig fietsen. Je vindt er bossen, heide, grasland, water en veengebied. Je kijkt je ogen uit met de vele kastelen, villa’s, natuurgebieden en parken. Meer afwisseling in zo’n compact gebied kun waarschijnlijk niet vinden. En het leuke is dat je altijd dichtbij een dorp of stad fietst, waar je even kunt stoppen om iets te eten of te drinken. De beste maand? Dat is augustus, wanneer de heide in volle bloei staat.

Wil je een route gaan fietsen op een nieuwe of een gebruikte fiets? Op viaBOVAG.nl vind je een ruim aanbod aan verschillende fietsen.

Bekijk het aanbod fietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.