5 tips wanneer je op pad gaat met een caravan

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 19 juli 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Met een caravan op pad gaan is heerlijk. Of je lang met vakantie gaat of een kort weekendje boekt, je wilt zeker weten dat je veilig en vertrouwd onderweg bent. Waar moet je op letten wanneer je met je caravan op pad gaat? En wat zijn waardevolle tips? Je leest het in dit artikel.

Veilig op pad met een caravan? Hier moet je op letten

1. Zorg voor een goede gewichtsverdeling

Zorg voor een goede gewichtsverdeling tussen de auto en de caravan. Houd daarbij rekening met het maximaal toegestane laadvermogen van de caravan. Enkele tips om gewicht te besparen zijn:

  • Neem niet te veel eten en water mee. Zowel in Nederland als in het buitenland kun je ook je boodschappen doen.

  • Overweeg je reservewiel te vervangen door een thuiskomer of een reparatieset.

  • Neem lichtgewicht kampeerartikelen mee. Aluminium en carbon zijn lichter dan staal en kunststof is lichter dan aardewerk.

Heb je ruimtegebrek? Tegenwoordig worden veel opvouwbare of compacte kampeerproducten aangeboden. Van opvouwbare emmer tot een inklapbare wasmand.

2. Fietsen meenemen

Zeker elektrische fietsen zijn relatief zwaar. Voor zware lading geldt: plaats deze zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk bij de as van de caravan. Lukt het je niet om de fietsen zoveel mogelijk in het midden van de caravan te plaatsen? Haal dan in ieder geval de accu en de accessoires eraf.

3. Controle voor vertrek

Loop voordat je op pad gaat de caravan nog even door. Controleer of alles klaar is voor vervoer. Zijn de lades en deuren vergrendeld? Zijn de losse spullen opgeborgen of goed vastgemaakt? Zijn de ramen en het dakluik gesloten? Kijk of de pootjes ingedraaid zijn en of de koppeling op de juiste manier vastzit. Controleer ook de bandenspanning en de verlichting; voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Andere zaken die je moet controleren voor vertrek met je caravan:

  • Controleer of de kogeldruk niet te hoog is

  • Controleer de handrem van de caravan

  • Kijk of je autospiegels goed staan

  • Controleer of je caravan goed aan je trekhaak bevestigd is

  • Controleer of een afneembare trekhaak goed vastzit

4. Wikkel glazen in

In een rijdende caravan kan alles dat in de opbergkasten staat gaan trillen. Wikkel daarom glas- en servicewerk in papier of in doeken. En ben je op je bestemming aangekomen? Open dan de kastdeurtjes voorzichtig, zodat er niets uit kan vallen.

5. Doe de was onderweg

Heb je vuile was en reis je van kampeerplek naar kampeerplek? Stop dan de vuile kleding in een emmer met een deksel, vul deze met water en wasmiddel en zet deze in de disselkast. Door de oneffenheden onderweg krijg je hetzelfde effect als een wasmachine. Heb je nog geen caravan of ben je op zoek naar een ander type of model? Bekijk dan hier het aanbod van nieuwe en tweedehands caravans.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.