12 tips om je kampeermiddel klaar te maken voor het seizoen

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 9 mei 2022
Dit artikel is op 11-05-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Bij kamperen denk je aan Nederland. In ons land vind je namelijk veel caravans, campers en vouwwagens. Wanneer het voorjaar aanbreekt, dan worden deze uit de stalling gehaald om weer op weg te gaan. Waar moet je op letten wanneer je je kampeermiddel uit de stalling haalt, zodat je weer veilig en comfortabel op weg kunt? Je leest het in dit artikel.

Tips om je kampeermiddel klaar voor het seizoen maken jpg

Nu het voorjaar weer begint, begint het weer te kriebelen bij de bezitters van een kampeermiddel. De caravan, camper of de vouwwagen wordt uit de stalling gehaald en reisplannen worden gemaakt. Maar voordat je op pad gaat, is het zaak om je kampeermiddel klaar te maken voor het nieuwe kampeerseizoen. Dat doe je met deze twaalf tips.

 1. Controleer je kampeermiddel op beschadigingen. Heb je (lak) schade? Neem dan contact op met je verzekering.

 2. Controleer je banden. Check de bandenspanning, bekijk of meet of ze nog voldoende profiel hebben en of er geen scheurtjes of steentjes in zitten.

 3. Controleer de trekhaak van je auto en de stekker bij de dissel. Kijk of ze vrij van roest zijn. Controleer gelijk even of de breekkabel nog intact is.

 4. Controleer je gasinstallatie, zoals de gasslang en de drukregelaar. Zit er nog voldoende gas in de fles? Anders is het handig om alvast een tweede gasfles aan te schaffen of te reserveren.

 5. Controleer je waterinstallatie. Zijn de leidingen en slangen nog goed? Maak de watertank en de waterleidingen goed schoon. Laat het water stromen en kijk of er geen lekkage is.

 6. Kijk of alle dakluiken nog goed vastzitten. Controleer de aansluitingen. Hebben de ramen rubber afdichtingen? Dan kun je deze inspuiten met een beetje siliconenspray. Tip: zowel de banden als je drukregelaar voor het gas hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Controleer deze datum voordat je weer op pad gaat

 7. Zorg dat je goed zichtbaar bent. Controleer je verlichting en kijk of eventuele reflectie strips nog goed hechten.

 8. Gaan de sloten nog goed open? Zo niet, dan kun je een beetje grafietpoeder gebruiken.

 9. Controleer of alle accu’s en batterijen het nog doen. Kijk of de accu van de mover nog voldoende opgeladen is. Laadt de accu eventueel op en vervang de batterijen - of laadt de oplaadbare versies weer op.

 10. Is het interieur van je kampeermiddel vochtig? Geef deze dan een flinke schoonmaakbeurt en plaats een vochtvreter. Of plaats een elektrische ontvochtiger in je camper, caravan of vouwwagen en laat deze een aantal uren werken.

 11. Ga je jouw kampeermiddel weer inruimen? Let er dan op dat je niet te veel meeneemt. Sluit alle kastjes en luiken goed af, zodat alles stevig opgeborgen is wanneer je weer op pad gaat.

 12. Merk je bij het rijden dat de banden na de stallingsperiode afgeplat zijn? Breng deze dan op spanning en rijd een paar kilometer over een slecht wegdek, zoals een klinkerweg. Door deze beweging kunnen de banden herstellen.

Twijfel je over bepaalde zaken van jouw caravan, camper of vouwwagen? Laat deze dan controleren door een BOVAG caravan- en kampeerbedrijf. Zij kunnen ook een tweejaarlijkse BOVAG Onderhoudsbeurt voor je verzorgen. Zo ga je altijd veilig en gerust op pad.

Wil je het nieuwe kampeerseizoen op pad gaan met een nieuwe of tweedehands caravan, camper of vouwwagen? Bekijk dan het aanbod kampeermiddelen op viaBOVAG.nl.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.