Veelgestelde vragen Autobedrijven

Bekijk het aanbod

Waar en hoe kan ik (online) een contract afsluiten met viaBOVAG?

Op mijn.bovag.nl/viabovag, via een webformulier, kunt u zich melden. We nemen dan spoedig contact met u op. U kunt ook bellen met 020 - 549 39 50.

Wat is er nodig om mijn autobedrijf te koppelen aan viaBOVAG?

Een Voertuig Management Systeem (VMS) wat beschikt over een Hexon-koppeling. In de regel zijn dit alle VMS-en die op de markt beschikbaar zijn. ViaBOVAG kent in principe alle autobedrijven onder hun RDC-nummer. Dat RDC-nummer is dus het meest makkelijke om te gebruiken bij het koppelen. Als een bedrijf dat niet heeft dan kunnen we ook overweg met het BOVAG-lidnummer, of het KvK-nummer of gewoon de naam en adresgegevens.

Hoe plaats ik een advertentie op viaBOVAG.nl?

U kunt advertenties plaatsen op viaBOVAG.nl als u gebruikmaakt van een Voertuig Management Systeem (VMS) wat beschikt over een Hexon-koppeling. Via het door u gebruikte VMS plaatst u eenvoudig uw advertentie op viaBOVAG.nl. Over het algemeen is het plaatsen van uw advertenties op viaBOVAG.nl betrekkelijk eenvoudig. Maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Op viaBOVAG.nl mogen alleen auto’s geadverteerd worden die voorzien zijn van BOVAG Garantie of minimaal gelijkwaardig! Dat is wat onze occasionsite onderscheidt van de andere.
  • Daarnaast geldt voor elke op viaBOVAG.nl geadverteerde auto twee weken BOVAG Omruilgarantie.
  • En auto’s op viaBOVAG.nl moeten geadverteerd worden met een all-in prijs, zodat de consument niet voor verrassingen komt te staan. All-in op viaBOVAG.nl betekent dus dat de eventuele kosten die u rekent voor een BOVAG- of merkgarantie in de prijs verdisconteerd moeten zijn. Alle spelregels rond deelnemen aan viaBOVAG.nl vindt u op mijn.bovag.nl/viabovag.

All-in prijs

Alleen de Showroomprijs en Onvermijdbare kosten worden uitgelezen door viaBOVAG.nl. Actieprijs en Meeneemprijs worden genegeerd; de waarden die hier ingevuld worden, zullen niet op viaBOVAG.nl terecht komen. De prijs die op viaBOVAG.nl wordt getoond is dus de all-in prijs, inclusief eventuele kosten voor de BOVAG Garantie.

De all-in-prijs op viaBOVAG.nl kan op twee manieren tot stand komen:

  1. U vult alleen een showroomprijs in. Op viaBOVAG.nl wordt vervolgens de showroomprijs getoond als all-in prijs.
  2. U heeft een showroomprijs ingevuld én er zijn onvermijdbare kosten. Op viaBOVAG.nl worden de onvermijdbare kosten dan opgeteld bij de showroomprijs, en wordt het totaal getoond als all-in prijs.

Let op: de all-in prijs die getoond wordt op viaBOVAG.nl moet altijd inclusief eventuele kosten zijn die u wilt rekenen voor BOVAG Garantie en Omruilgarantie. Mocht u kiezen voor de optionele zekerheiden in viaBOVAG.nl, zoals 100% Onderhouden, de BOVAG 40-Puntencheck en de BOVAG Afleverbeurt, dan horen eventuele kosten daarvan eveneens in de all-in prijs verwerkt te zijn. Wij verzoeken u dringend om dit zeer zorgvuldig te doen. We weten dat de ACM (de Autoriteit Consument en Markt) de advertenties op occasionwebsites de komende tijd extra scherp in de gaten gaat houden! Ook het vrij invulbare opmerkingenveld moet ACM-proof en conform spelregels worden ingevuld. Dat betekent: geen opmerkingen als bijvoorbeeld dat deze prijs exclusief garantie is of puur de meeneemprijs is.

Het is ook goed om te beseffen dat het bedrag dat u invult in het vakje Onvermijdbare kosten ook op andere websites in de advertentieprijs verwerkt wordt. Wilt u op uiteenlopende websites met uiteenlopende prijzen adverteren, dan moet u vooralsnog de occasion apart voor elke website invoeren. Er wordt hard gewerkt aan een technische oplossing.

Hoe lang duurt het voordat auto’s online staan?

De website heeft enkele minuten nodig om voertuiggegevens te valideren. Enkele minuten na aanbod, zal het voertuig zichtbaar zijn op de website, mits het VoertuigManagementSyteem (VMS) ook een realtime koppeling kent.

Kan ik door extra te betalen hoger in de zoekresultaten komen?

Nee, daar doen we niet aan op viaBOVAG.nl.

Waarom bouwt BOVAG een eigen occasionwebsite?

BOVAG en Bovemij bouwen viaBOVAG.nl op nadrukkelijk verzoek van de BOVAG-leden zelf. Die hebben aangegeven dat ze minder afhankelijk willen zijn van de bestaande websites en dat ze meer regie willen hebben op de plek waar ze hun occasions online aanbieden. Dat kan via een eigen platform als viaBOVAG, dat is ván en vóór BOVAG-leden. ViaBOVAG zal de komende maanden en jaren steeds verder ontwikkeld worden op basis van de feedback die BOVAG-bedrijven en bezoekers geven. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor goede managementinformatie en leadmanagement voor BOVAG-bedrijven.

Hoe denkt BOVAG de concurrentie aan te gaan met de gevestigde namen als Marktplaats en Autoscout enz.?

Ten eerste is de sterke merknaam BOVAG gekoppeld aan de website. Die heeft een zeer hoge naamsbekendheid en wordt geassocieerd met garantie en betrouwbaarheid. Dat imago is in vele decennia zorgvuldig opgebouwd en geeft kopers vertrouwen. Dat betekent ook dat álle auto’s op viaBOVAG BOVAG Garantie hebben. Dat is op geen enkele andere site het geval. Bijzonder is ook de BOVAG Omruilgarantie, waarbij klanten binnen veertien dagen of maximaal 750 km hun aankoop kosteloos kunnen omruilen. Daarnaast zijn er aantrekkelijke opties die bedrijven kunnen aanvinken bij hun auto’s, zoals de BOVAG 40-Puntencheck, de BOVAG Afleverbeurt en het label 100% Onderhouden. Een grote publiekscampagne zal de site minimaal de komende drie jaar nadrukkelijk onder de aandacht brengen bij de doelgroep. Daarnaast is de een website voor en door BOVAG-leden. De website wordt continue doorontwikkeld op basis van hun wensen.

Wat is het onderscheid met andere websites? Ik kan toch ook auto’s met BOVAG Garantie op andere websites zetten?

Ja natuurlijk mag u ook op andere occasionsites adverteren. Daar gaan wij niet over.

Wat viaBOVAG uniek maakt is allereerst dat de sterke merknaam BOVAG aan de website gekoppeld is. Die heeft een zeer hoge naamsbekendheid en wordt geassocieerd met garantie en betrouwbaarheid. Dat imago is in vele decennia zorgvuldig opgebouwd en geeft kopers vertrouwen. Er staan alleen auto’s van BOVAG-bedrijven op en álle occasion auto’s op viaBOVAG hebben BOVAG Garantie. Dat is op geen enkele andere site het geval. Bijzonder is ook de BOVAG Omruilgarantie, waarbij klanten binnen veertien dagen of maximaal 750 km hun aankoop kosteloos kunnen omruilen. Daarnaast zijn er aantrekkelijke opties die bedrijven kunnen aanvinken bij hun auto’s, zoals de 40-Puntencheck, de BOVAG Afleverbeurt en het label 100% Onderhouden.

Kan iedereen op viaBOVAG adverteren?

Nee, adverteren is voorbehouden aan BOVAG-bedrijven. Dus ook geen advertenties van consumenten.

Waarom mogen andere bedrijven niet op viaBOVAG adverteren?

Adverteren op viaBOVAG is voorbehouden aan BOVAG-leden. De website wordt immers gebouwd en gefinancierd door BOVAG en Bovemij op verzoek van BOVAG-leden, die zich juist van andere bedrijven willen onderscheiden. De website is dus ván en vóór BOVAG-leden.

Wat betekent op viaBOVAG de BOVAG All-in prijs?

Op viaBOVAG wordt geadverteerd met all-in prijzen. Dat betekent dat alle niet-vermijdbare kosten én eventuele kosten voor de garantie (als u besluit daar kosten voor te rekenen) in de geadverteerde prijs verwerkt moeten zitten. Een klant mag nooit voor verrassingen komen te staan. Dit betekent ook dat als de auto wordt geadverteerd met extra zekerheden zoals de BOVAG Afleverbeurt, die in de geadverteerde prijs moeten zitten.

Wat houdt de Omruilgarantie in?

Als een klant toch niet helemaal tevreden is over zijn aankoop, dan kan hij die binnen twee weken of maximaal 750 km kosteloos omruilen voor een andere. U heeft dan 8 weken de tijd om met een alternatief te komen. Het is dus geen ‘niet goed geld terug garantie’. Als een klant een wat grotere auto wil, of bijvoorbeeld een met een zwaardere motor, dan dient hij uiteraard bij te betalen. Als de klant meer kilometers heeft gemaakt dan de 750, of schade heeft veroorzaakt, dan moet dat vanzelfsprekend ook verrekend worden. Bekijk de spelregels voor de BOVAG Omruilgarantie.

Hoe krijg ik 100% Onderhouden label? Wat kost dat?

Bekijk alle informatie over het 100% Onderhouden label.

Waarom is de BOVAG Omruilgarantie wel verplicht en de BOVAG Afleverbeurt, de BOVAG 40-Puntencheck en 100% Onderhouden niet?

Omruilgarantie is laagdrempelig en spreekt consumenten zeer aan. Een klankbordgroep van BOVAG-leden heeft aangegeven dat dat prima verplicht kan worden gesteld op viaBOVAG.nl. Die andere garanties zijn bedoeld om een autobedrijf de mogelijkheid te geven sommige auto’s extra aantrekkelijk en onderscheidend te maken. Natuurlijk toetsen we dit bij BOVAG-bedrijven en mogelijk worden meer van die garanties uiteindelijk verplicht op viaBOVAG.nl.

Welke 40 punten staan op de BOVAG 40-Puntencheck?

Bekijk de BOVAG 40-Puntencheck.

Mag ik ook auto’s adverteren die nog niet binnen zijn?

Auto’s die op viaBOVAG geadverteerd worden, moeten in principe bij het adverterende bedrijf aanwezig zijn. Enige uitzondering is als een auto binnen twee weken verwacht wordt. Dan mag die auto ook alvast op viaBOVAG geplaatst worden, maar dan moet er wel duidelijk bij staan "wordt verwacht". U kunt dit via uw VMS aangeven.

Mogen er alleen occasions op, of ook nieuwe auto’s?

Op viaBOVAG staan zowel nieuwe als gebruikte auto’s.

Overigens is de BOVAG Garantie niet van toepassing op "nieuwe" auto’s. Hieronder verstaan wij auto’s die korter dan zes maanden op kenteken staan met een kilometerstand van minder dan 500 kilometer.

Voor deze "nieuwe" auto’s is de BOVAG garantie niet noodzakelijk, want op nieuwe auto’s kan de consument een beroep doen op de fabrieksgarantie.

Mogen er ook grijs kenteken-auto’s op?

Ja, er mogen ook grijskentekenauto’s op staan. Die staan wel op een aparte afdeling, met een eigen tabblad, om verwarring bij de particuliere koper te voorkomen. Dat kan nog niet bij live gang, maar wel heel snel daarna.

Moet ik dan ook garantie geven op grijze kentekens?

Voor alle geadverteerde auto’s op viaBOVAG gelden dezelfde regels, dus ook op de occasion auto’s met grijs kenteken dient u BOVAG Garantie te geven.

Hoe zit het met marge-auto’s en btw-vermelding?

Op de consumentensite van viaBOVAG staan alle prijzen altijd inclusief btw. Dat is wettelijk verplicht! Op de zakelijke site moet onderscheid gemaakt worden tussen een btw-auto en een marge-auto.

Btw auto

Een btw auto wordt geadverteerd exclusief btw. Een ondernemer krijgt een rekening met btw en kan deze btw verrekenen met door de ondernemer af te dragen btw. De ondernemer betaalt uiteindelijk het bedrag waarvoor de auto wordt geadverteerd.

Marge auto

Een marge auto wordt geadverteerd inclusief btw. Een marge auto is een auto waarop eerder btw is betaald en afgedragen (één van de vorige eigenaren was een particulier, vrijgestelde ondernemer of overheidsinstelling) Om de te betalen btw te bepalen wordt van de verkoopprijs de inkoopprijs afgetrokken. De nu gevonden marge is het bedrag waarover btw moet worden afgedragen. Deze btw mag niet apart op de factuur vermeld worden en is voor de zakelijke klant niet te verrekenen. Voor een ondernemer als koper is dit niet aantrekkelijk. Hij mag bij aankoop van een margegoed geen btw verrekenen, maar moet bij doorverkoop wel volledig btw afdragen.

Kan ik van een marge-auto een btw-auto maken?

Om een auto toch exclusief btw te kunnen adverteren en zo tegemoet te komen aan de ondernemer die graag btw verrekent, kan van de marge-auto een btw-auto worden gemaakt. De prijs van een marge-auto kan worden omgerekend naar een btw-auto. Hierdoor zal de verkoopprijs in eerste instantie hoger worden. De netto-verkoopprijs wordt - na vooraftrek van de btw door de kopende ondernemer - lager dan de toepassing van de margeregeling. Dit komt omdat de kopende ondernemer nu de btw over uw winst kan terugvragen. Maakt u geen winst op de transactie? Dan maakt het geen verschil.

Stel, u koopt voor € 10.000,- een margeauto in van een particulier. De geplande margeverkoopprijs is € 12.000,-. Nu wil de klant een factuur met btw. Dit kan als volgt:

  • U trekt de inkoopprijs van de verkoopprijs af: € 12.000 - € 10.000 = € 2.000,-. Uit de overblijvende winstmarge haalt u de btw door het bedrag te vermenigvuldigen met 21/121. Dit is € 340.
  • Dit bedrag trekt u van de verkoopprijs af: € 12.000 - € 340 = € 11.660,-. Over dit bedrag rekent u de btw, nadat u rekening gehouden heeft met de eventueel aanwezige rest-bpm. Laten we in dit geval de zogenoemde bodem-bpm stellen op € 2.000,-.
  • De verkoopprijs inclusief btw wordt dan € 13.689,- (€ 11.660 -/- € 2.000 = € 9.660 + € 2.029 (btw) + € 2.000 (bpm) = € 13.689,-).
  • De kopende ondernemer kan het btw-bedrag van € 2.029,- terugvragen.
  • Netto komt de kopende ondernemer dan uit op € 11.660,- in plaats van € 12.000,-. U houdt eenzelfde marge over als u de auto onder de margeregeling had verkocht.

Wanneer komt private lease op viaBOVAG.nl?

BOVAG gaat het aantal producten en diensten op viaBOVAG.nl de komende jaren geleidelijk uitbreiden. Naast bijvoorbeeld caravans, campers en motorfietsen kijkt BOVAG daarbij ook naar diensten als private lease, verzekeringen en financieringen. Wanneer dat zal zijn, is nu nog niet te zeggen.

Wat gebeurt er als een bedrijf zich niet aan de spelregels houdt? Kan ik dat ergens melden?

Als u een misstand signaleert, kunt u dat telefonisch doorgeven. Tel. 020 - 549 39 50.

Het werkt niet/ik wil adverteren/ ik kan iets niet vinden etc. Waar kan ik terecht?

Als u vragen heeft over viaBOVAG kunt u een mail sturen naar autobedrijven@viabovag.nl of bellen naar 020 - 549 39 50. U kunt ook contact opnemen met de mensen van de buitendienst van BOVAG of Bovemij, die weten ook alles van viaBOVAG.

Hoe zit het met de 15% annuleringskosten die we normaal gesproken hanteren? Mag ik die ook in rekening brengen ik geen alternatieve oplossing kan bieden als een klant gebruik heeft gemaakt van de BOVAG Omruilgarantie.

Nee, als het u onverhoopt niet lukt een alternatief te bieden in het kader van de BOVAG Omruilgarantie, dan kan de klant de koop ontbinden. Er is dan dus geen sprake van annuleren. En dus kunnen er geen annuleringskosten in rekening worden gebracht.

Hoe zit het met een klant die een auto gevonden heeft via een van de andere portals, uiteindelijk terechtkomt op viaBOVAG, informatie leest over de Omruilgarantie en vervolgens de auto wil omruilen?

Het is verstandig om in de koopovereenkomst aan te geven of er bij de koop van de auto een viaBOVAG-zekerheid is afgesproken. Op de BOVAG-koopovereenkomst is dat gemakkelijk aan te vinken.

Terug naar homepagina