Veilig je elektrische fiets op slot zetten

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 3 mei 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Niets is zo vervelend als wanneer je fiets wordt gestolen. Zorg er daarom voor dat je (elektrische) fiets goed en veilig op slot zet. Staan er meerdere e-bikes bij elkaar? Dan kiezen fietsendieven voor de fietsen die het makkelijkste mee te nemen zijn. Zorg er dus voor dat jouw elektrische fiets goed op slot staat. Wat de beste manier is om jouw fiets veilig op slot te zetten, lees je in dit artikel.

Fiets op slot zetten

Jouw e-bike heeft een vast slot, dat waarschijnlijk ART-gecertificeerd is. Deze zijn kwalitatief en niet makkelijk open te krijgen door fietsendieven. Op een slot met ART-keuring staat een aantal sterren. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe hoger de preventieve waarde van het slot en hoe beter deze beschermt tegen diefstal. Een slot met vijf sterren heeft de meeste preventieve waarde.

Wil je jouw e-bike verzekeren? Dan ben je verplicht om een ART-gekeurd slot te gebruiken.

Gebruik naast dit vaste slot een tweede slot, zoals een ART-gekeurd kettingslot. Hiermee kun je jouw fiets ergens aan vast zetten, zoals een fietsenrek, een lantaarnpaal, een brug of een hek. Als het maar aan de ‘vaste wereld’ is. Haal daarbij de ketting het liefst door het voorwiel van je fiets, zodat het voorwiel niet gestolen of losgedraaid kan worden. Houd de ketting niet te laag bij de grond en niet te slap, anders kan een fietsendief de ketting kapot draaien of de grond gebruiken om een zware tang op te zetten.

Heb je je fiets op slot gezet? Vergeet dan niet om accessoires, zoals tassen, je display en wellicht ook je afneembare accu van je e-bike af te halen. Een accu is namelijk het meest kostbare onderdeel van je fiets.

Zet je elektrische fiets goed in het zicht

Even snel een boodschap doen in een winkelcentrum. Of je fiets stallen bij het station. Het zijn beruchte plekken waar veel fietsen worden gestolen. Is er een fietsenstalling in de buurt? Maak daar dan gebruik van, dat geeft je een gerust gevoel. Ga je je elektrische fiets in de openbare ruimte stallen? Zet hem dan op een plek waar regelmatig mensen langskomen. Maar ook weer niet te veel mensen, want dan valt een dief niet snel op. Een plek tegenover een bus- of tramhalte is bijvoorbeeld geschikt. Kies daarbij een plek die voldoende licht is en maak hem goed vast met een extra, tweede slot. Of zelfs een derde, zoals met een extra beugelslot of een kettingslot.

Elektrische fiets gestolen niet op slot aangifte

Stond je elektrische fiets goed op slot, maar is deze toch gestolen? Kijk dan altijd eerst even in de buurt waar je deze had neergezet. Doe altijd aangifte bij de politie en zorg er dan voor dat je je framenummer weet en dat je jouw originele reservesleutel bij de hand hebt. Aangifte doen kun digitaal doen op deze pagina van de politie. Maar beter is natuurlijk om diefstal van je (elektrische) fiets te voorkomen. Zet deze dus altijd goed op slot!

Optie: Schaf een tweede, goedkopere fiets aan

Heb je een kostbare fiets die je vaak op plekken stalt die berucht zijn vanwege fietsendiefstal? Dan kun je overwegen om een tweede, goedkopere fiets aan te schaffen.

Bekijk het fietsaanbod

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.