Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 24 april 2019
Dit artikel is op 01-06-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Stel: je bent in de markt voor een andere auto en je zoekt op viaBOVAG.nl naar een prachtige occasion. Waar moet je dan op letten? In dit blogartikel lees je tien tips over het kopen van een gebruikte auto.

Zet je voorkeuren op een rij

Op viaBOVAG.nl staan talloze gebruikte auto’s te koop. Ga daarom eerst na wat voor soort auto je zoekt. Heb je een ruime MPV of SUVnodig voor het gezin? Of zoek je juist een sportieve hatchback? Bepaal uiteraard ook het maximale bedrag dat je wil uitgeven en de opties die je belangrijk vindt.

Vergelijk het aanbod

Liggen je voorkeuren vast? Selecteer dan op viaBOVAG.nl het merk en model en de juiste opties. Hoe meer voorkeuren je invult, hoe specifieker het aanbod wordt. Let ook goed op de kilometerstand van de aangeboden auto’s! Maak eventueel een shortlist van de exemplaren die je wilt bekijken.

Let goed op schades

Tijd om op autojacht te gaan. Wacht niet te lang met het bekijken van auto’s en vergelijk enkele exemplaren voordat je een besluit neemt. Kijk daarbij goed naar eventuele schade, afwijkende naden, kleurverschil en krassen. Vooral bumpers en deurklinken zijn gevoelig voor beschadiging. Neem iemand mee, met twee mensen zie je altijd meer dan alleen.

Bekijk de onderhoudshistorie

Vraag aan de verkopende partij of je de onderhoudshistorie van de auto mag inzien. En vraag ook naar het 100% Onderhouden-label – een van de optionele zekerheden van viaBOVAG.nl – waaraan je auto’s herkent met volledige en kloppende onderhoudshistorie. Kopers hebben daarmee de zekerheid dat zo’n auto altijd volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden. Kijk ook goed of het onderhoudsboekje ook telkens is afgestempeld. Heeft de auto niet op tijd zijn onderhoud gehad of ontbreken de onderhoudsboekjes? Vraag je dan even af of dit wel de occasion is die je zoekt.

Kijk goed wie de auto aanbiedt

Koop je de auto via een particulier of via een erkend bedrijf? Kijk of een autobedrijf aangesloten is bij de BOVAG en lees eventueel recensies van het bedrijf op internet.

Controleer of de auto garantie heeft

Of je nu een nieuwe of een jonge gebruikte auto koopt, er kan altijd iets kapot gaan. Zorg er daarom altijd voor dat je minimaal twaalf maanden BOVAG-garantie krijgt bij de aankoop van een gebruikte auto. Alle garantievoorwaarden vind je op www.bovag.nl. Op viaBOVAG.nl worden trouwens alle auto’s aangeboden met garantie.

Hoeveel vorige eigenaren zijn er?

Een auto komt op verschillende manieren op de markt. Is het bijvoorbeeld een demonstratieauto of misschien een ex-leaseauto? Controleer daarom het verleden van een occasion. Veel verschillende eigenaren in een zeer korte tijd kan duiden op schade of gebreken. Vraag aan de verkopende partij of je de onderhoudshistorie van de auto mag inzien. En vraag ook naar het 100% Onderhouden-label – een van de optionele zekerheden van viaBOVAG.nl.

Controleer de banden en velgen

De wielen van een auto vertellen veel over de rijstijl van de vorige eigenaar. Reed diegene vaak tegen een stoep? Dan ontstaat er schade aan de velgrand en de wangen van de band. Zijn de banden schuin afgesleten? Dan moet de auto opnieuw uitgelijnd worden. De profieldiepte van een band kun je testen met een euromunt. Steek die in het profiel van de band; verdwijnt de munt tot aan het middenstuk in de band? Dan heeft de band nog voldoende profiel. Check dat op meerdere plaatsen op de banden.

Maak een proefrit

Is de occasion precies wat je zoekt? Maak dan een proefrit en test daarbij het schakelen, de koppeling, de acceleratie en de remmen van de auto. Rijd met de occasion over de snelweg én klinkerwegen om alles te testen.

Wees eerlijk over gebreken

Beviel de proefrit goed, maar zijn er toch op- of aanmerkingen? Wees dan eerlijk tegen de verkopende partij. Eventuele kleine gebreken kun je gebruiken tijdens de onderhandeling over de prijs.

Wil je meer weten over een geschikte MPV of SUV? Of twijfel je tussen een nieuwe of gebruikte auto? Lees dan onze andere blogartikelen.

Bekijk het aanbod

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp