Je auto verkopen als particulier? Alles wat je moet weten

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 7 februari 2022
De leestijd is ongeveer 3 min

Zoek je iets groter of kleiners? Of wil je overstappen naar een zuinige hybride of elektrische auto? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je jouw auto zou willen verkopen. Maar waar begin je? Waar moet je op letten en wat komt er bij kijken? Hier lees je alles wat je moeten weten als je als particulier je auto wilt verkopen.

auto verkopen particulier

Verkoopsites voor particulieren

Er zijn verschillende manieren om je auto aan te bieden als je die wilt verkopen. Te beginnen met het aanbieden op internet. Er zijn meerdere websites waar je je auto met behulp van een mooie advertentie te koop kunt aanbieden aan een andere particulier. Bij deze manier van verkoop heb je zelf alles in de hand. Je bent zelf verantwoordelijk voor de pakkende tekst en uitleg over de foto’s die je erbij wilt plaatsen. Ook bepaal je zelf welke geïnteresseerde je uitnodigt om de auto te komen bezichtigen, op welk tijdstip en wat er wordt afgesproken over een eventuele proefrit. Verder ben je ook zelf betrokken bij het overschrijven van het voertuig. Heb je geen zin of tijd om dit allemaal zelf te regelen? Dan kun je met de gratis Online Autoverkoopservice van viaBOVAG.nl eenvoudig jouw auto aanbieden voor verkoop. Je ontvangt van ons een bod op jouw auto en als je deze accepteert, komen we je auto ook nog gratis bij je ophalen.

Een verkoopadvertentie maken

Toch zelf je auto verkopen aan een particulier? Zorg dat jouw advertentie erbovenuit steekt en dat potentiële kopers interesse krijgen in jouw auto. Wees eerlijk in je advertentie en vermeld eventuele mankementen of aandachtspunten. Vertel in je advertentie ook andere belangrijke zaken, zoals het onderhoud dat in de afgelopen jaren is uitgevoerd, het bouwjaar, de kilometerstand, welke opties heeft de auto heeft en wat je gedaan hebt om jouw auto eventueel beter of mooier te maken.

Maar hoe mooi je jouw auto ook hebt omschreven, een foto zegt meer dan duizend woorden. Zorg daarom voor meerdere foto’s die een goede indruk geven van jouw auto. Sterker nog, een advertentie met onduidelijke foto’s of slechts een paar die geen goed beeld geven, kan potentiële kopers afschrikken. Dus: hoe meer duidelijke foto’s van het exterieur en interieur, hoe beter. Zorg ervoor dat ook potentiële kopers uit de andere kant van Nederland graag willen komen kijken. Als jouw advertentie zodanig goed is en er geen verrassingen zijn, vergroot je de kans op een snelle verkoop.

Welke papieren heb je nodig voor het verkopen van je auto?

Ben je het eens geworden over de verkoopprijs? Is de deal beklonken? Dan is het tijd om het papierwerk te organiseren. Hiervoor heb je alle delen van het kentekenbewijs en je identiteitsbewijs nodig. Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen. Alleen met beide delen kun je een auto overschrijven op een andere naam. Het eerste deel is de kentekencard, het pasje waar je naam en autogegevens op staat. Het tweede deel is de 5-cijferige tenaamstellingscode die je op een A4’tje hebt ontvangen van de RDW, tegelijk met de kentekencard. Samen vormen ze een 9-cijferige code die de medewerker van een kentekenloket zoals het postkantoor, een RDW-balie of -keuringsstation nodig heeft om het voertuig over te schrijven op een nieuwe naam. Je identiteitsbewijs neem je mee zodat de medewerker kan verifiëren dat de auto op jouw naam staat. Online overschrijven kan ook, ga dan naar de website van de RDW en log je met je DigiD.

Meld je je aan bij de Online Autoverkoopservice dan heb je dezelfde gegevens nodig om de verkoop juist te kunnen afronden. Het voordeel is dat je niet zelf naar de balie hoeft om de overschrijving te realiseren, dit wordt allemaal voor je geregeld; makkelijk toch?

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.