Hoe werkt wifi in de auto?

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 17 januari 2020
Dit artikel is op 19-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Lekker internetten in de auto, je had het vroeger niet kunnen bedenken, maar het kan. Steeds meer autofabrikanten voorzien hun nieuwe modellen van een ingebouwde wifirouter. Maar ook als je auto ouder is, kun je mogelijk onderweg internetten. In dit blog vertellen we alles over wifi in de auto en hoe je het kunt installeren.

Even een opfrisser, wat is wifi eigenlijk? Wifi (of WLAN, Wireless Local Area Network) is een vast internetnetwerk waarmee je draadloos verbinding kunt maken. Of je nu in de supermarkt loopt, in een restaurant zit of op de camping verblijft, wifi is (bijna) overal.

Niet alleen je smartphone, maar ook de nieuwste auto’s maken gebruik van een dataverbinding. Veel nieuwe modellen zijn voorzien van een geïntegreerde simkaart die gebruikmaakt van het 4G-netwerk om bijvoorbeeld actuele file-informatie op te halen of – in geval van nood – hulpdiensten te waarschuwen. Maar het gaat nog een stap verder. De opvolger van het 4G-netwerk – 5G – is een stuk geavanceerder waardoor autonoom rijden weer een stapje dichterbij komt.

Wat kost wifi in de auto?

Om het wifinetwerk in de auto te activeren, dien je vaak een datasimkaart in het infotainmentsysteem te integreren. Deze datasimkaart kun je bij je mobiele provider aanvragen. Net als bij je mobiele telefoon betaal je maandelijks een bedrag voor de data die je in de auto verbruikt.

Wifi hotspot in de auto en wifi inbouwen

Als je auto niet over een wifiverbinding beschikt, kun je deze achteraf installeren. Daarvoor moet je auto een 12V-stekker of USB-poort hebben. Vervolgens dien je een mobiele wifirouter, ook wel MiFi-router genoemd, aan te schaffen. Dankzij een datasimkaart kunnen deze routers soms dertig apparaten of meer van draadloos internet voorzien. Je verbruikt daarbij mobiele data waarvoor je maandelijks betaalt.

MiFi-routers zijn eenvoudig online te bestellen. De prijzen variëren van een kleine zeventig euro tot over de driehonderd euro (2019). Mogelijkerwijs wordt deze technologie in de toekomst voordeliger.

Geen ruimte voor een router? Dan is een zogenoemde dongel met geïntegreerde wifihotspot een goed alternatief. Deze sluit je rechtstreeks op een 12V-stekker of USB-poort aan. Net als bij een router dien je een simkaart aan te schaffen om van het internet gebruik te kunnen maken.

Applicatie voor auto

Is wifi in de auto alleen om te kunnen internetten? Nee. Steeds meer autofabrikanten gebruiken mobiele wifiverbindingen om meer over de auto te weten te komen. Heeft een auto bijvoorbeeld een storing of een ongeluk gehad? Dan kan de autofabrikant hem snel opsporen en indien nodig hulpdiensten inschakelen. Verder zijn er tegenwoordig speciale applicaties die auto-eigenaren alles vertellen over de portiervergrendeling, tankinhoud of locatie van hun auto. Deze applicaties maken gebruik van de wifiverbinding in de auto.

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp