Een speed pedelec; wat is dat voor fiets?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 9 november 2021
De leestijd is ongeveer 2 min

Speed pedelec, speedbike of hogesnelheids fiets. Misschien heb je de term wel eens voorbij zien komen. In dit artikel lees je wat een speed pedelec is, waarvoor je hem kunt gebruiken en aan welke regels je moet voldoen om met een speed pedelec de weg op te gaan.

speed pedelec

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die tot een snelheid van maximaal 45 km per uur trapondersteuning geeft. Het woord pedelec is een samenstelling van de Engelse woorden ‘pedal electric cycle’. Een reguliere elektrische fiets geeft je ondersteuning tot 25 km per uur, maar met een speed pedelec kun je met veel hogere snelheden fietsen. Vanwege deze hogere snelheid vallen speed pedelecs onder de bromfietsregels.

Waarvoor kun je een speed pedelec gebruiken?

Speed pedelecs zijn ontwikkeld om snel langere afstanden af te leggen. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk mee naar je werk fietsen, zelfs wanneer de afstand tientallen kilometers is. Een speed pedelec is hiermee voor veel mensen een goed en betaalbaar alternatief voor de auto. Op zo’n hogesnelheids fiets heb je geen last van files, ben je actief in de buitenlucht en hoef je geen moeite te doen om een parkeerplek te zoeken. Hou er wel rekening mee dat je binnen de bebouwde kom met een lagere snelheid kunt fietsen.

Dankzij de krachtige motor en de zware accu beschik je over voldoende trapondersteuning. Hierdoor kom je niet bezweet op je werk aan. En wil je een grotere actieradius of voor langere tijd meer trapondersteuning? Dan is het handig om te weten dat sommige modellen twee accu’s hebben (dual battery).

Welke regels gelden bij een speed pedelec?

Voor de speed-pedelec gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Dat betekent dat een speed-pedelec een geel kentekenplaatje moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Je moet minimaal 16 jaar zijn en je moet een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben. Je mag geen passagier achterop meenemen, ook mag je geen kinderzitje monteren. Tenslotte moet je een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) dragen. Zo’n speciale speed pedelec helm beschermt je hoofd beter bij hogere snelheden dan een fietshelm, maar is toch licht van gewicht en comfortabel.

Waar mag je met een speed pedelec fietsen?

Met een speed pedelec moet je op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan fietsen, niet op een fietspad. Daarbij moet je rekening houden met de maximumsnelheden van een speed pedelec:

  • Op de rijbaan 45 km per uur

  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km per uur

  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km per uur

Speed pedelec kopen of leasen

Een speed pedelec heeft een krachtige motor en accu. Om deze extra ondersteuning veilig over te brengen, is de fiets extra verstevigd. Mede hierdoor is een speed pedelec duurder dan een reguliere e-bike, maar vaak goedkoper dan een (tweedehands) auto. Hik je tegen de hoge aanschafprijs aan? Dan kun je overwegen om een betrouwbare tweedehands speed pedelec aan te schaffen. Ook kun je ervoor kiezen om een speed pedelec te leasen.

Bekijk het aanbod speed pedelecs

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.