Veelgestelde vragen over BOVAG Leasefiets

Hier vind je de veelgestelde vragen rondom BOVAG Leasefiets. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met hulp@viabovag.nl, we helpen je graag verder!


BOVAG Leasefiets

Wat is een leasefiets?

Een leasefiets wordt tegen een vaste vergoeding voor een vaste periode ter beschikking gesteld aan een gebruiker. Bij leasen zijn er twee mogelijkheden: financial lease of operational lease. Bij de laatste optie blijft de fiets eigendom van de leasemaatschappij en heb je de mogelijkheid om deze na het aflopen van de leasetermijn in te ruilen of over over te nemen. Een BOVAG leasefiets valt onder operational lease.


Wat zit er in het leasebedrag?

In het leasebedrag zitten alle bijbehorende kosten, zoals verzekering, pechhulp en onderhoud en reparatie. Daarnaast ben je verzekerd tegen diefstal en schade én heb je met de BOVAG leasefiets een ongevallen opzittende(n)verzekering inclusief een verhaalsrechtsbijstand verzekering. Accessoires zoals een fietstas of regenpak is niet inbegrepen in de leaseprijs. Een leasefiets kun je onbeperkt gebruiken: er is geen limiet aan het aantal kilometers.


Hoe zit het met bijtelling en de leasefiets?

Omdat een leasefiets door een werkgever ter beschikking wordt gesteld, geldt hiervoor de bijtellingsregeling. Een werknemer betaalt 7% bijtelling, waardoor hij de leasefiets naast woon-werkverkeer ook voor privé-fietsritten mag gebruiken. Maar ook wanneer een werknemer de leasefiets alleen gebruikt voor het reizen van en naar het werk, is de bijtellingsregeling van toepassing!


Heeft een fiets leasen effect op de kilometervergoeding die je als werknemer krijgt?

Op de dagen dat je als werknemer met een leasefiets naar het werk komt, dan vervalt het recht op de netto reiskostenvergoeding. Gebruik je als werknemer een leasefiets om bijvoorbeeld naar een station te fietsen om daarna verder te reizen met het openbaar vervoer? Dan geldt de netto reiskostenvergoeding alleen voor de kilometers die met het openbaar vervoer zijn gemaakt.


Hoeveel dagen in de week moet je minimaal gebruik maken van de leasefiets?

Het zakelijke gebruik van een leasefiets is niet aan een minimum aantal dagen of kilometers gebonden. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de leasefiets gebruikt voor zakelijk verkeer, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer. De verwachting is dat de controle hierop door de nieuwe regels minder gaat worden.


Wat zijn de voordelen van BOVAG Leasefiets voor de leaserijder of werkgever?

Een BOVAG Leasefiets biedt zowel de werknemer als de werkgever het gemak en de zekerheid om voor een vast bedrag op de fiets naar het werk te gaan. Een aantal dagen in de week, alle dagen of alleen ‘s zomers: het is allemaal mogelijk. Daarbij is onderhoud, pechhulp en verzekering inbegrepen. Als werknemer mag je de fiets bovendien ook in je vrije tijd gebruiken. Voor werkgevers is een BOVAG Leasefiets interessant, omdat dit bijdraagt aan de vitaliteit van de werknemers. En fietsen is goed voor het milieu.


Waarom is dit aantrekkelijk voor werkgevers?

Een leasefiets is interessant voor werkgevers omdat het bijdraagt aan vitale werknemers, goed is voor het milieu en een prima secundaire arbeidsvoorwaarde is. Met een BOVAG Leasefiets heeft een werkgever voor een vast maandbedrag maximale zekerheid, inclusief de administratieve afhandeling.


Waarom is een fiets leasen aantrekkelijk voor mij als werknemer?

Met een BOVAG Leasefiets kun je als werknemer zorgeloos naar het werk fietsen. Voor een vast laag bedrag beschik je over een fiets die je ook voor privéritten mag gebruiken. De fiets is bovendien verzekerd voor diefstal en schade en je kunt gebruikmaken van pechhulp en periodiek onderhoud laten verrichten door een BOVAG-fietsbedrijf. Een werknemer kan een BOVAG Leasefiets combineren met andere vormen van vervoer om naar het werk te komen.


Kunnen particulieren ook gebruik maken van een leasefiets?

Ook particulieren kunnen een BOVAG Leasefiets aanschaffen. Deze leasevorm heet private lease. Met een BOVAG Leasefiets kun je als particulier zorgeloos fietsen voor een aantrekkelijk laag maandbedrag. Zonder verrassingen, want in de prijs is het  onderhoud en reparaties, de verzekering en zelfs een pechhulp inbegrepen. Een BOVAG-fietsbedrijf biedt advies voor de juiste fietskeuze en zij bieden een professionele werkplaats voor het onderhoud van de fiets.


Is leasen voordeliger dan kopen?

Met een leasefiets betaal je een vast bedrag voor het gebruik van de fiets. Daardoor heb je niet te maken met de hoge aanschafkosten van bijvoorbeeld een e-bike of speed pedelec, kom je nooit voor verrassingen te staan bij onderhoud en reparaties en ben je verzekerd tegen schade en diefstal van de fiets. Kortom: voor een vast laag bedrag ben je maximaal verzekerd van onbezorgd fietsplezier.

Door de nieuwe fiscale fietsregels is het interessanter geworden om als werkgever een fiets van de zaak ter beschikking te stellen. Voor een werknemer of zzp’er is het daardoor aantrekkelijk geworden om voor 7% bijtelling op een leasefiets te gaan rijden. Of leasen interessanter is dan kopen hangt af van de afspraken die je als werknemer met jouw werkgever maakt en in welke mate je het makkelijk vindt om de zekerheid te hebben om tegen vaste kosten een fiets te gebruiken.


Waar kan ik de algemene voorwaarden vinden van de verzekering en het fietslease product?

De algemene voorwaarden van BOVAG Leasefiets en de bijbehorende verzekeringen kun je vinden op de website van frieslandlease (www.leasefiets.nl) en ENRA (www.enra.nl).


Is het mogelijk om accessoires mee te nemen in het leasecontract?

Het is niet mogelijk om fietsaccessoires zoals fietstassen of een kinderzitje mee te nemen in het leasecontract. Maar maken accessoires deel uit van een fiets, dan maken ze ook deel uit van de consumentenadviesprijs van de fiets. Denk bijvoorbeeld aan de upgrade van een accu bij een elektrische fiets. Op deze manier maken ze wel deel uit van de consumentenadviesprijs, de leaseprijs en de bijtelling.


Geldt BOVAG Leasefiets ook voor mountainbikes, bakfietsen en racefietsen?

Bij BOVAG Leasefiets kun je kiezen voor alle reguliere fietsen, waaronder stadsfietsen, e-bikes en speed pedelecs. Bakfietsen, cargobikes, racefietsen en mountainbikes vallen niet onder BOVAG Leasefiets.


Wie levert mijn leasefiets?

De BOVAG leasefiets wordt geleverd door de winkel die je daarvoor geselecteerd hebt. Deze winkel is aangesloten bij BOVAG, gediplomeerde technici zorgen ervoor dat de leasefiets volgens de BOVAG-kwaliteitseisen wordt afgeleverd.