Zuinig rijden? Dit zijn de vijftien zuinigste benzineauto’s

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 7 juni 2019
Dit artikel is op 18-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 5 min

Hoe kan ik zo zuinig mogelijk rijden? Die vraag stelt iedereen zich bij het tankstation. In dit blog zetten we de vijftien zuinigste benzineauto’s op een rij en vertellen we hoe je zo zuinig mogelijk kunt rijden.

Hyundai Ioniq

Om het praktijkverbruik van een auto te weten te komen, kun je op internet talloze verbruiksmonitoren bekijken. Daarin houden automobilisten het brandstofverbruik van hun auto nauwkeurig bij. Een van de grootste verbruiksmonitoren van Europa is de Duitse website Spritmonitor.de. Aan de hand van duizenden gegevens houdt de site een lijst met de vijftig zuinigste diesel- en benzineauto’s bij. We zetten de vijftien zuinigste benzineauto’s op een rij.

Suzuki Celerio

Op de eerste plaats staat een van de goedkoopste nieuwe auto’s van Nederland. De Suzuki Celerio wordt aangedreven door een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met 51 kW (69 pk). De compacte Suzuki heeft in de praktijk een gemiddeld verbruik van 1 op 21.

Suzuki Celerio

Hyundai IONIQ

Op zoek naar een zuinige gezinsauto? Op plaats 2 staat de IONIQ met hybride aandrijflijn. Die bestaat uit een 1,6-liter benzinemotor met 77 kW (105 pk) en een elektromotor. Daarmee heeft de auto een gemiddeld praktijkverbruik van 1 op 20,8. De volwaardige gezinsauto is net iets minder zuinig dan de compacte Celerio.

Hyundai Ioniq

Toyota Yaris Hybrid

De top 3 wordt afgesloten door een van de compactste hybrideauto’s op de markt. De aandrijflijn van de Toyota Yaris Hybrid bestaat uit een 1,5-liter viercilinderbenzinemotor en een elektromotor, waarmee de Yaris tot vijftig procent van de tijd elektrisch rijdt. Het gemiddeld praktijkverbruik komt eveneens neer op 1 op 20,8.

Toyota Yaris Hybrid

Nissan Pixo en Suzuki Alto

De Nissan Pixo is gelijk aan de Suzuki Alto. Beide hebben onder de motorkap een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met 50 kW (68 pk). De auto’s zijn vergelijkbaar met de Suzuki Celerio en ook het verbruik doet er weinig voor onder. In de praktijk verbruiken de Pixo en de Alto slechts 1 op 19,6.

Nissan Pixo

Toyota Prius

De Toyota Prius is misschien wel de bekendste hybrideauto. Sinds de introductie in 1997 zijn er vier generaties verschenen, zodat het aanbod jonge gebruikte Toyota’s Prius groot is. De huidige generatie van de Prius heeft hybrideaandrijving met een 1,8-liter benzinemotor met 90 kW (122 pk). Daarmee verbruikt de Prius hetzelfde als de Pixo: 1 op 19,6.

Toyota Prius

Kia Niro

Liever een hoge instap en hybrideaandrijving? Plaats 6 is voor de Kia Niro. Deze crossover biedt keuze uit maar liefst drie aandrijflijnen: hybride, plug-inhybride en volledig elektrisch. Als hybride heeft de Niro een verbruik van 1 op 19,2.

Kia Niro

Daihatsu Cuore

Daihatsu wordt sinds 2013 niet meer officieel in Europa geleverd, maar nog steeds zijn er genoeg goede, betrouwbare occasions te vinden. Een mooi voorbeeld is de Daihatsu Cuore. Die is niet alleen heel scherp geprijsd, maar ook nog eens heel zuinig. De Cuore haalt eveneens een verbruik van 1 op 19,2.

Daihatsu Cuore

Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo

De Citroën C1 deelt zijn basis met de Peugeot 107 en Toyota Aygo. De motor is een 1,0-liter driecilinder met 51 kW (69 pk). Grappig detail: deze motor is afkomstig van Daihatsu, dat eigendom is van Toyota. De C1, 107, Aygo gingen jarenlang als warme broodjes over de toonbank, zodat het occasionaanbod enorm is. Het verbruik is óók 1 op 19,2.

Citroen C1

Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up!

Volkswagen ontwikkelde samen met Seat en Skoda een compacte stadsauto te ontwikkelen, met de Volkswagen Up!, Seat Mii en Skoda Citigo als resultaat. Ze worden aangedreven door een 1,0-liter driecilinder met 44 kW (60 pk) of meer. Het verbruik van de lichtste versies komt neer op 1 op 18,9. De drieling is ook verkrijgbaar met een motor op CNG (aardgas) of elektrische aandrijving.

Seat Mii

Honda Insight

De grote concurrent van de Toyota Prius was de Honda Insight. Net als de Prius is de Insight een volwaardige gezinsauto met hybrideaandrijving. De Insight is al sinds 2014 uit productie, maar er zijn nog veel exemplaren met een aantrekkelijke kilometerstand te koop. De auto wordt aangedreven door een 1,3-liter benzinemotor en een 10 kW elektromotor. Het praktijkverbruik is eveneens 1 op 18,9.

Honda Insight

Toyota Auris Hybrid

Wil je de voordelen van hybrideaandrijving en de praktische kwaliteiten van een stationwagon? Kijk dan eens naar de Toyota Auris Hybrid. Die is als hatchback en stationwagon verschenen. De auto is in 2006 geïntroduceerd en in 2010 verscheen de eerste hybrideversie, met een 1,8-litermotor. De Toyota Auris Hybrid verbruikt óók 1 op 18,9.

Toyota Auris Hybrid

Honda Jazz Hybrid

Wie een compacte auto met hoge instap en hybride aandrijflijn zoekt, moet een kijken naar een Honda Jazz. Het model is sinds 2002 op de Nederlandse markt en in 2010 verscheen de hybrideversie. De Jazz wint al jaren allerlei betrouwbaarheidstests en dankzij de hybrideaandrijving realiseert de compacte MPV een verbruik van 1 op 18,5.

Toyota C-HR

Het uitgesproken uiterlijk van de Toyota C-HR staat het verkoopsucces niet in de weg. Sinds de introductie in 2016 is de sportieve SUV een groot succes. De C-HR biedt keuze uit diverse benzinemotoren en de 1,8-litermotor met hybrideaandrijving past goed bij het uiterlijk. Daarmee haalt de Toyota C-HR een praktijkverbruik van eveneens 1 op 18,5.

Toyota C-HR

Lexus CT 200h

De eerste premiumauto in deze lijst is de Lexus CT 200h, die zijn basis deelt met de derde generatie van de Toyota Prius. Onder de luxe uitstraling gaat een hybride aandrijflijn met een 1,8-litermotor met 100 kW (136 pk) schuil. Daarmee realiseert óók de CT 200h een praktijkverbruik van 1 op 18,5.

Lexus CT 200h

Daihatsu Trevis

De Daihatsu Trevis lijkt enigszins op de klassieke Mini. De auto is zeer compact en praktisch door de wijd openslaande deuren. De 1,0-liter driecilinder benzinemotor levert 43 kW (58 pk). Daarmee heeft de praktische Trevis een praktijkverbruik van 1 op 18,1.

Daihatsu Trevis

Tips om zuiniger te rijden

Je hoeft niet per se een andere auto te kopen om zuiniger te rijden. Met je huidige auto kun je ook besparen op brandstof. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruikmaken van de cruisecontrol. Verder kun je de airconditioning uitschakelen wanneer hij niet nodig is.

Wat enorm helpt, is rustiger rijden. Bij een snelheid van 90 km/uur verbruikt een auto aanzienlijk minder brandstof dan bij hogere snelheden. Ook rustig optrekken en de auto laten uitrollen als je een kruispunt of stoplicht nadert, helpt bij het besparen van brandstof.

Wil je meer weten over zuinige auto’s? Bekijk dan op ViaBOVAG.nl een van de bovenstaande modellen!

Bekijk het aanbod

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

Robert Veltkamp