Zuinig rijden? Dit zijn de vijftien zuinigste benzineauto’s

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 7 juni 2019
Dit artikel is op 23-05-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 5 min

Hoeveel brandstof een auto daadwerkelijk verbruikt, is afhankelijk van meerdere factoren. Te beginnen met het type auto en motor natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook je eigen rijstijl, de weersomstandigheden, de bandenspanning en het aantal inzittenden zijn van invloed op het verbruik. Om toch een idee te kunnen geven, zetten we hier de vijftien zuinigste benzineauto’s op een rij op basis van de informatie van Spritmonitor.de.

De Duitse website Spritmonitor is één van de grootste websites in Europa waar het werkelijke brandstofverbruik van personenauto’s wordt bijgehouden. Dat gebeurt op basis van de informatie van duizenden deelnemers die hun brandstofverbruik nauwkeurig bijhouden. Aan de hand hiervan worden meerdere lijstjes bijgehouden, waaronder de vijftien zuinigste benzineauto’s. We zetten ze hier voor je op een rij.

Suzuki Celerio

Op de eerste plaats staat een van de goedkoopste nieuwe auto’s die toentertijd te koop was in Nederland. De Suzuki Celerio wordt aangedreven door een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met een vermogen 51 kW (69 pk). De compacte stadsauto kan in de praktijk een gemiddeld verbruik van 1 op 21 halen. En dat is best knap voor een auto zonder hybridetechniek.

Suzuki Celerio

Hyundai IONIQ

Op zoek naar een zuinige gezinsauto? Op de tweede plaats staat de Hyundai IONIQ Hybrid. De aandrijflijn bestaat uit een 1,6-liter benzinemotor met 77 kW (105 pk) en een elektromotor. Daarmee haalt het model een gemiddeld praktijkverbruik van 1 op 20,8.

Hyundai Ioniq

Toyota Yaris Hybrid

De top 3 wordt afgesloten door een compact hybridemodel van Toyota. De populaire Toyota Yaris Hybrid is compact en relatief licht, terwijl de 1,5-liter viercilinder benzinemotor wordt ondersteund door een elektromotor. De Yaris Hybrid kan in stadsverkeer zelfs tot 50% van de tijd volledig elektrisch rijden. Uiteindelijk komt het gemiddeld praktijkverbruik uit 1 op 20,8.

Toyota Yaris Hybrid

Toyota Yaris Cross Hybrid

De stoerdere SUV-broer van de Yaris Hybrid rijdt ook opmerkelijk zuinig. De Yaris Cross Hybrid haalt een verbruik van 1 op 20, terwijl het speelde rijgedrag, de hoge zitpositie en onderscheidende uitstraling door veel autokopers gewaardeerd wordt.

Toyota Yaris Cross Hybrid

Kia Niro Hybrid

Op de vijfde plaats staat de Kia Niro Hybrid, een van de bestverkochte auto’s in Nederland sinds zijn introductie in 2016. De hybrideversie haalt een verbruik van 1 op 19,6, maar het kan nog beter. De Kia Niro is namelijk ook leverbaar als plug-in hybride en met volledig elektrische aandrijving.

Kia Niro Hybrid

Nissan Pixo en Suzuki Alto

De Nissan Pixo is gelijk aan de Suzuki Alto. Beide hebben een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met 50 kW (68 pk) onder de motorkap. Het zijn technisch uitstekende en betrouwbare stadsauto’s zonder poespas en een zeer laag verbruik van 1 op 19,6.

Nissan Pixo

Toyota Prius

De Toyota Prius is misschien wel de bekendste hybride-auto. Sinds de introductie in 1997 zijn er vier generaties verschenen en is er een ruim aanbod van gebruikte exemplaren. De nieuwste generatie van de Toyota Prius heeft een 1,8-liter benzinemotor en een elektromotor die samen 90 kW (122 pk) produceren, terwijl het verbruik slecht 1 op 19,6 bedraagt.

Toyota Prius

Daihatsu Cuore

Daihatsu wordt sinds 2013 niet meer officieel in Nederland geleverd, maar er rijden nog genoeg modellen van het Japanse merk rond. Ook zijn er genoeg betrouwbare occasions te vinden. Een mooi voorbeeld is de Daihatsu Cuore. Die is niet alleen scherp geprijsd, maar ook bijzonder zuinig. De Cuore haalt een verbruik van 1 op 19,2.

Daihatsu Cuore

Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo

De Citroën C1 deelt zijn basis met de Peugeot 107 en Toyota Aygo. De motor is een 1,0-liter driecilinder met 51 kW (69 pk) die slechts 1 op 18,8 verbruikt. Grappig detail: deze motor is afkomstig van Daihatsu, dat eigendom is van Toyota. De C1, 107, Aygo gingen jarenlang als warme broodjes over de toonbank, wat heeft gezorgd voor een ruim occasionaanbod.

Citroen C1

Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up!

De Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up! is een drieling van de Volkswagen Groep die tegelijkertijd is ontwikkeld. Net als bij de Citroën C1, Peugeot 107 en Toyota Aygo verschillen ze slecht sop details. Ze worden allemaal aangedreven door een 1,0-liter driecilinder met keuze uit diverse vermogensvarianten. De lichtste versie loopt 1 op 18,8 en behoort daarmee tot deze top 15. De Mii, Citigo en Up! zijn ook te vinden met een aardgasmotor (CNG) en volledig elektrische aandrijving.

Seat Mii

Honda Insight

De Honda Insight kwam op de markt als de grote concurrent van de Toyota Prius, met een vergelijkbaar design en vooruitstrevende hybride-aandrijving. De auto wordt aangedreven door een 1,3-liter benzinemotor en een 10 kW elektromotor. Het praktijkverbruik komt uit op 1 op 18,8. De Insight is al sinds 2014 uit productie, maar er zijn nog veel exemplaren met een aantrekkelijke kilometerstand te koop.

Honda Insight

Toyota Corolla Hybrid

De Toyota Corolla Hybrid combineert een stijlvolle uitstraling met een uitstekend rijgedrag en de nieuwste hybridetechnologie. Een verbruik van 1 op 18,8 is zeer netjes voor een auto van dit kaliber. Voor meer interieurruimte is de Corolla Hybrid ook leverbaar als Touring Sports (stationwagen).

Toyota Corolla Hybrid

Toyota Auris Hybrid

De Auris Hybrid is de voorloper van de Corolla Hybrid die de beproefde hybridetechnologie van Toyota in 2010 in het C-segment introduceerde. Met een verbruik van slechts 1 op 18,5 is de Auris Hybrid ideaal voor iedereen die ruimte, comfort én zuinigheid zoekt. En behalve de vijfdeurs hatchback is de Auris Hybrid ook leverbaar als stationwagen.

Toyota Auris Hybrid

Honda Jazz Hybrid

Voor wie een veelzijdige auto met een hoge instap en hybride-aandrijflijn zoekt, is de Honda Jazz zeker het overwegen waard. Sinds 2010 is de compacte MPV leverbaar met hybride-aandrijving waarmee een verbruik van 1 op 18,5 haalbaar is. Bovendien staat de Honda Jazz elke jaar bovenaan in allerlei internationale betrouwbaarheids- en tevredenheidsonderzoeken.

Honda Jazz Hybrid

Toyota C-HR

De Toyota C-HR is een auto die met zijn stoere uitstraling, hoge SUV-ontwerp en niet al te grote formaat behoort tot de populairste autosoort van dit moment. De Toyota C-HR is echter als een van de weinige in zijn klasse voorzien van hybride-aandrijving. De C-HR 1.8 Hybrid haalt een praktijkverbruik van eveneens 1 op 18,5.

Toyota C-HR

Tips om zuiniger te rijden

Je hoeft niet per se een andere auto te kopen om zuiniger te rijden. Met je huidige auto kun je ook besparen op brandstof. Je kunt bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruikmaken van de cruisecontrol. Verder kun je de airconditioning uitschakelen wanneer hij niet nodig is.

Wat enorm helpt, is rustiger rijden. Bij een snelheid van 90 km/uur verbruikt een auto aanzienlijk minder brandstof dan bij hogere snelheden. Ook rustig optrekken en de auto laten uitrollen als je een kruispunt of stoplicht nadert, helpt bij het besparen van brandstof.

Wil je meer weten over zuinige auto’s? Bekijk dan op viaBOVAG.nl een van de bovenstaande modellen!

Maak kans op €1.000,- cashback

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp