Wat is de dagwaarde van mijn auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 18 augustus 2020
Dit artikel is op 10-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Hoeveel jouw auto waard is, hangt af van allerlei factoren. Denk aan de kilometerstand, schades en of de auto goed is onderhouden. En wat is dan het verschil tussen dagwaarde, inruilwaarde en cataloguswaarde? Lees hier hoe dit precies zit, inclusief een handige inruilwaardetool waarmee je een antwoord krijgt op de vraag ‘Hoeveel is mijn auto waard?

Wat betekent dagwaarde auto? En hoe wordt deze berekend?

Bij de waardebepaling van een auto speelt ook de uitrusting een rol. Een auto met een goed functionerende airconditioning en feilloos werkende cruise control heeft een hogere waarde dan een auto zonder deze voorzieningen of als die niet goed functioneren. Een aantoonbare onderhoudshistorie heeft eveneens een positief effect op de waarde van je auto. Wees dus zuinig op een keurig ingevuld onderhoudsboekje. Verder is ook de staat van de auto van grote invloed. Een auto zonder krasjes en deukjes brengt natuurlijk meer geld op dan een auto die dit allemaal wel heeft.

Verschil tussen dagwaarde, inruilwaarde en cataloguswaarde

Als je de waarde van je auto wilt bepalen, kom je verschillende definities tegen. Voorbeelden zijn de dagwaarde, inruilwaarde en cataloguswaarde. Hieronder proberen we zo eenvoudig mogelijk het verschil tussen dagwaarde, inruilwaarde en cataloguswaarde uit te leggen.

Wat is dagwaarde?

Dit is meestal de waarde die je wilt weten. De dagwaarde – ook wel de vervangingswaarde genoemd – is de huidige waarde van je auto. Factoren die van invloed zijn op de dagwaarde, zijn het bouwjaar, de kilometerstand, de uitrusting, het onderhoud en de algemene staat waarin de auto verkeert. Let op: de dagwaarde is een indicatie. Je kunt de dagwaarde gebruiken als je bijvoorbeeld onderhandelt met een koper voor je auto.

Wat is inruilwaarde?

De naam zegt het al, de inruilwaarde is de waarde die een autobedrijf biedt als je je auto wilt inruilen voor een ander exemplaar. De inruilwaarde wordt meestal berekend op basis van het merk, het model, de leeftijd en de kilometerstand. Met de inruilwaardetool op viaBOVAG.nl kom je snel en eenvoudig te weten wat de inruilwaarde van je auto is. Houd in je achterhoofd dat ook de staat van de auto meetelt. En heeft de auto ooit schade gehad? Het autobedrijf waar je je auto wilt inruilen, zal de auto kritisch bekijken en de historie van de auto raadplegen. Het is dus mogelijk dat een ander inruilbedrag geboden wordt dan je vooraf online had opgezocht. Een BOVAG-autobedrijf is uitstekend in staat om de inruilwaarde van je auto nauwkeurig te bepalen. We zitten door het hele land dus er is altijd wel een BOVAG-garage bij je in de buurt.

Wat is cataloguswaarde?

De cataloguswaarde is niets meer of minder dan de oorspronkelijke nieuwprijs van je auto, die gold op de datum waarop het kenteken deel I werd afgegeven. De cataloguswaarde is inclusief btw, bpm en de accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, voordat deel I van het kenteken werd afgegeven. De cataloguswaarde van je auto is relatief makkelijk te vinden, onder meer op de website van het betreffende automerk.

De catalogusprijs wordt tegenwoordig ook wel de consumentenadviesprijs genoemd en bestaat ook uit de ‘kosten rijklaar maken’, zoals de kosten van een afleverbeurt en de tenaamstelling. Het is de prijs die je voor een nieuwe auto betaalt op het moment dat je die aanschaft.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.