Wat is de actieradius van een elektrische auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 21 november 2022
Dit artikel is op 30-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Je hoort het vaak als het gaat over elektrische auto’s: de actieradius. De actieradius, ook wel range of (rij)bereik genoemd, is de afstand die je kunt rijden op één acculading. Een acculading kun je vergelijken met de brandstof in de tank van een auto met een brandstofmotor. De actieradius wordt uitgedrukt in aantal kilometers.

Hoe wordt de actieradius bepaald? 

Hoe ver een auto komt op een acculading is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst de capaciteit van het accu- of batterijpakket. Dit bepaalt hoeveel energie opgeslagen kan worden in de auto. Hoe groter het accupakket, hoe groter de actieradius. Ook het energieverbruik van de elektrische auto speelt een rol. Krachtige elektromotoren verbruiken meer stroom en verkleinen daarmee de actieradius. Ook gewicht speelt daarin een grote rol: hoe zwaarder een auto, hoe meer energie het kost om hem in beweging te krijgen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat een kleine lichte elektrische auto met een kleiner accupakket een grotere actieradius heeft dan een krachtige elektrische auto met een groot accupakket. Het vullen van het accupakket gaat door middel van het opladen bij een laadpaal, waardoor je de actieradius weer vergroot.

WLTP en NEDC 

Wanneer een autofabrikant een nieuwe auto op de markt brengt is die verplicht om het verbruik ervan te vermelden. Dat verbruik wordt gemeten in de WLTP-cyclus, waarbij de auto getest wordt om de verbruikswaarden te bepalen onder realistische factoren zoals weg- en weersomstandigheden. WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure.

Welke factoren en omstandigheden hebben invloed op de actieradius? 

Naast de capaciteit van het accupakket, de kracht van de elektromotor(en) en gewicht van de auto zijn er ook nog andere externe factoren die invloed hebben op de actieradius. Denk bijvoorbeeld aan de conditie van het wegdek, maar ook extreme kou of hitte, wind en neerslag. Ook een aanhanger of caravan achter je elektrische auto heeft invloed op de actieradius. Natuurlijk bepaalt ook je rijstijl hoe ver je kunt komen met een vol geladen batterij. Hard accelereren is funest voor het bereik van een EV. Zelfs accessoires in de auto hebben invloed op de actieradius. Denk bijvoorbeeld aan de airco of verwarming.

Welke elektrische auto heeft de grootste actieradius? 

Op het moment van schrijven is de Mercedes-Benz EQS de elektrische auto met de grootste actieradius. De EQS komt met een volle acculading tot wel 770 kilometer ver. Dat is zelfs verder dan dat sommige auto’s met een benzinemotor kunnen komen. Op plek twee staat de Mercedes-Benz EQE en plek drie is voor de Tesla Model S Long Range.  

Welke elektrische auto met 500 km? 

De ontwikkeling van elektrische auto’s staat niet stil. Mede daarom zie je dat steeds meer moderne elektrische auto’s verder komen van 500 kilometer actieradius. Hieronder een lijstje met modellen die volgens fabrieksopgave, de WLTP dus, 500 kilometer kunnen halen: 

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.