Wat betekent inruilwaarde van je auto?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 15 juni 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

De waarde van een auto is niet zomaar te bepalen. Een auto heeft in zekere zin verschillende soorten waardes: de dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde en fiscale waarde.

De cataloguswaarde is het bedrag dat de auto oorspronkelijk kostte toen die nieuw was. Dat is inclusief de kosten voor rijklaar maken. Het gaat hierbij om het volledige bedrag waarvoor de auto inclusief alle gekozen opties en accessoires in de officiële prijslijst stond. De fiscale waarde is de cataloguswaarde min de kosten rijklaar maken. De fiscale waarde is vooral van belang voor leaserijders, aangezien dit bedrag wordt gebruikt om de hoogte van het bijtellingstarief te bepalen. De dagwaarde en inruilwaarde komen hieronder aan bod.

Inruilwaarde auto berekenen

Voor de consument is de inruilwaarde misschien wel het belangrijkste. Dat is namelijk het bedrag dat je voor de auto terugkrijgt als je die wilt inruilen voor een andere. Deze waarde is afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Denk aan het merk en model, het bouwjaar en de kilometerstand, de algehele staat van het voertuig en hoe luxe de auto al dan niet is uitgevoerd. Maar ook de marktvraag speelt een rol in de waardebepaling. Ofwel, hoe populair is deze auto en hoeveel van dezelfde staan er al te koop in het land? Het berekenen van de inruilwaarde kan lastig zijn. Zeker als het gaat om een model dat niet zo veel voorkomt. ViaBOVAG.nl heeft een handige rekentool voor het berekenen van de inruilwaarde. Denk eraan dat het altijd gaat om een indicatie. De rekentool houdt bijvoorbeeld geen rekening met schades of extra accessoires. Wil je echt een goed beeld van je inruilwaarde krijgen, ga dan eens langs bij een autobedrijf dat is aangesloten bij BOVAG. Vergeet ook niet dat de inruilwaarde een momentopname is. Korte tijd later kan de waarde alweer zijn veranderd. Bijvoorbeeld omdat je ondertussen meer kilometers hebt gereden, of doordat het aanbod van vergelijkbare auto’s is veranderd. Heeft het autobedrijf net een vergelijkbare auto binnengekregen met minder kilometers, dan kan dat nadelig zijn voor jouw inruilwaarde. Andersom ook: misschien is jouw auto wel precies waar het autobedrijf naar op zoek is. Als de auto ooit grote schade heeft gehad, dan is dat voor een professionele autohandelaar vrijwel altijd te achterhalen. Dat kan van invloed zijn op de inruilprijs, vooral als het schadeherstel niet professioneel en volgens de normen van de autofabrikant is uitgevoerd. Houd er ook rekening mee dat het voor een autobedrijf bijna altijd te achterhalen is of de auto een grote schade heeft gehad. Ook als de schade professioneel is hersteld door een schadeherstelbedrijf. Dat kan eventueel worden meegenomen in de onderhandeling.

Verschil tussen inruilwaarde en dagwaarde auto

De inruilwaarde en dagwaarde lijken hetzelfde, maar dat is niet het geval. De dagwaarde is een momentopname van wat de auto vandaag waard is. Of, bij een verzekeringskwestie, wat de auto waard was vlak voor een ongeval. De dagwaarde is in feite het bedrag dat het kost om een vergelijkbare auto te kopen. Ook hierbij spelen zaken als kilometerstand en staat van de auto mee, maar in mindere mate dan bij de inruilwaarde. Zoals gezegd is de inruilwaarde het bedrag dat een autobedrijf voor je auto over heeft en dat kan door de tussenliggende marge afwijken van de dagwaarde.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.