Verwachte elektrische auto’s in 2021

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 22 februari 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Welke nieuwe elektrische auto’s kun je in 2021 verwachten? We zetten de belangrijkste nieuwe elektrische auto’s in 2021 in dit blog voor je op een rij.

Citroën Ami

De waarschijnlijk kleinste elektrische auto die in 2021 op de markt komt, is de guitige Citroën Ami; een elektrische auto van slechts 2,41 meter lang die daardoor eigenlijk wel op een brommobiel lijkt. De actieradius van de Ami is 75 kilometer, dit is fors meer dan de gemiddelde afstand die dagelijks gereden wordt, aldus Citroën. Houd hierbij wel rekening met de bescheiden topsnelheid van 45 km/uur.

Dacia Spring

Nee, dan de Dacia Spring. Een elektrische auto met een topsnelheid van 125 kilometer per uur en een actieradius tot 230 kilometer, volgens Dacia. De Dacia Spring biedt plaats voor vier volwassenen en is een crossover met een hoge zitpositie. Naar verwachting wordt de Dacia Spring met een aanschafprijs van ongeveer 20.000 euro een van de goedkoopste elektrische auto’s op de markt.

Renault

Een nieuwe elektrische auto voor om en nabij de 20.000 euro is nu al verkrijgbaar bij Renault, namelijk de Twingo Electric. Met een actieradius tot 250 kilometer in de stad, belooft Renault. Kun je dieper in de buidel tasten? Reken dan op nieuwe elektrische modellen van Audi, Seat, Skoda en Volkswagen in de prijscategorie 40.000-60.000 euro. Alle vier de merken behoren tot hetzelfde concern (VAG) en kunnen daardoor gemakkelijk met elkaar technologie uitwisselen. Vandaar de relatief grote hoeveelheid nieuwe elektrische modellen van VAG. Audi introduceert de Audi e-tron GT en Q4 (Sportback) e-tron, Seat de el-Born, Skoda de Enyaq iV en Volkswagen de ID.5 en ID.6.

Tot de verwachte elektrische auto’s in 2021 behoren verder: de Tesla Model Y, een SUV gebaseerd op de Model 3; de Ford Mustang Mach-E; de Nissan Ariya, een futuristisch gelijnde crossover; en de Mercedes-Benz EQA, gebaseerd op de Mercedes A-Klasse en goed voor een actieradius van 426 kilometer (EQA 250). Reken verder op de Mercedes EQS, een elektrischte luxe sedan, gebaseerd op de S-Klasse met een actieradius van meer dan 700 kilometer, zegt Mercedes. Opel brengt de Mokka-e op de markt en Citroën levert in 2021 de opvallend gelijnde ëC4. BMW komt met de iX en de i4, respectievelijk een forse en extravagant gelijnde crossover en een 4-deurs coupé.

Verder verwachten we ook elektrische auto’s van Xpeng (de G3), MG (een SUV boven de ZS) en Lynk & Co (de 01). Alle drie deze merken komen uit China, waarbij laatstgenoemde een link met het traditionele Zweedse merk Volvo heeft (beide zijn eigendom van de Chinese Zhejian Geely Holding Group). Hyundai trekt zijn modelnaam Ioniq los van de overige modellen en komt met de Ioniq 5. Dit wordt een van de eerste elektrische auto’s met een 800-voltsysteem, die daardoor extra snel oplaadt (80 procent in een kwartier).

Verwachte hybride auto’s in 2021

Nog niet toe aan volledig elektrisch? Weet dan dat er in 2021 ook nieuwe hybride auto’s op de markt komen, dus met zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Voorbeelden zijn de DS 9 E-Tense, de Hyundai Tucson en Santa Fe Plug-in Hybrid, de Mercedes-Benz S-Klasse Plug-in Hybrid, de MG EHS en de Toyota RAV4 Plug-in Hybrid. De Toyota Yaris Cross is een nieuwe hybride auto, dus zonder stekker.

Verwachte waterstofauto’s in 2021

Onder de nieuwe modellen die in 2021 op de markt komen, zit een heel bijzondere, namelijk de nieuwe Toyota Mirai. Deze Toyota is volledig elektrisch; niet batterij-elektrisch, maar waterstof-elektrisch. Een waterstofauto dus die net als alle andere volledig elektrische auto’s bij zakelijk gebruik onder de laagste bijtellingsregeling van 12 procent valt. Voordeel echter is dat deze lage bijtelling over de volledige aanschafwaarde van 65.995 euro (modeljaar 2021) wordt berekend en niet alleen over de eerste 40.000 euro, zoals bij een Battery Electric Vehicle.

Bekijk het elektrische autoaanbod

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.