Peugeot 107 - Auto Review

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 18 augustus 2020
Dit artikel is op 09-12-2020 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Review van de Peugeot 107. Lees hier alles over de motoren, verbruik en duurzaamheid van de Peugeot 107.

Peugeot 107

Wat is het voor een auto?

De aantrekkingskracht van een stadsautootje als de Peugeot 107 schuilt vaak in het feit dat het een goedkope auto is qua aanschaf. Dat betekent meestal ook dat de veiligheidsvoorzieningen beperkt zijn, en dat zou aanleiding kunnen geven tot enige ongerustheid omdat veel van deze auto's voor of door jonge mensen worden gekocht. De Peugeot 107 wijkt hier echter een beetje vanaf. De 107 beschikt namelijk over airbags voor de bestuurder en voorste passagier en is ook voorzien van stabiliteitscontrole, al gaat het hier wel om een minder geavanceerde basisversie. De 107 rijdt behoorlijk goed, met een adequate wegligging en een uitstekende kleine motor. Hij is een tikje stug geveerd en niet erg verfijnd, maar het doet geen afbreuk aan de plezierige rijbeleving. Achterin is de auto krap bemeten, en dat geldt ook voor de bagageruimte. In 2008 werd de 107 opgefrist met een nieuwe frontpartij en betere materialen in het interieur.

Kosten

Zelfs nieuw was deze Peugeot destijds al heel betaalbaar, dus hoeft de aanschaf van een tweedehands exemplaar in financieel opzicht niemand te verontrusten. De gebruikskosten liggen op een zeer laag niveau. De kleine motor haalt gemiddeld zelfs 1 op 21,7, hetgeen inhoudt dat je op een tank benzine ruim 750 kilometer ver zou kunnen komen. Ook de onderhoudskosten zijn bijzonder laag. Een servicebeurt kost ongeveer evenveel als die van de gemeenschappelijk ontwikkelde Toyota Aygo en Citroën C1 en minder dan die van enkele andere concurrenten.

Aandachtspunten

Peugeot scoort in betrouwbaarheidsonderzoeken gewoonlijk gemiddeld. De 107 werd echter in samenwerking met Toyota ontwikkeld, waarbij de Japanse fabrikant het meeste ontwikkelingswerk voor zijn rekening nam. Dat betekent dat de 107 eerder volgens de maatstaven van Toyota dan die van Peugeot is gebouwd – en dat is goed nieuws. Toyota geniet namelijk een uitstekende reputatie en komt jaar in jaar uit als een van de beste automerken tevoorschijn uit betrouwbaarheidsonderzoeken.

Welke uitvoering kopen?

De 107 was slechts leverbaar met één motorvariant, een 1.0 driecilinder benzinemotor met een levendig karakter en lekker geluid. Hij is vooral in zijn element in de stad, waar hij met zijn enthousiaste, levendige prestaties bij uitstek geschikt is om overal gezwind tussendoor te flitsen. Op de snelweg voelt hij zich minder thuis en wordt hij bovendien luidruchtig, maar hij kan het tempo eigenlijk overal goed bijbenen. Ondanks de beschikbaarheid van slechts één motorvariant, valt er wel veel te kiezen qua uitvoeringen. Er zijn er legio geweest, sommige karig uitgevoerd, andere juist weer redelijk compleet. Check derhalve bij de auto van je keuze of alle gewenste zaken aanwezig zijn, zoals airco en elektrisch bediende ramen bijvoorbeeld. Er is ook nog keuze wat het aantal deuren betreft: drie of vijf. De vijfdeurs versie biedt passagiers meer instapgemak, maar de driedeurs uitvoering is wel iets goedkoper in aanschaf.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.