Auto2 min

Oplaadpunten voor elektrische auto's in Nederland en Europa

Heb je met je elektrische auto een lange reis voor de boeg? Bekijk van tevoren waar je de accu kunt opladen. In dit blog vertellen we alles over het opladen van de accu van een elektrische auto, in Nederland en verder weg in Europa.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg

autoelektrisch
Oplaadpunten voor elektrische auto's in Nederland en Europa

Oplaadpunten Nederland en Europa

Nederland is een van de Europese landen waar de meeste elektrische auto’s rijden. Op 30 november 2023 reden al ongeveer 427.804 volledig elektrische auto’s rond in Nederland. Daarnaast zijn er ook nog 256.680 auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn. In totaal rijden er nu in Nederland zo’n 159.000 auto’s met een (gedeeltelijk) elektrische aandrijflijn. Ook bij bedrijfswagens zie je de elektrificatie toenemen. Er zijn anno 2024 23.702 lichte bedrijfswagens met volledig elektrische of plug-in hybride aandrijflijn en zelfs al 692 zware bedrijfswagens met volledig elektrische of plug-in hybride aandrijving. De elektrificatie van het Nederlandse wagenpark zet dus goed door, maar al die voertuigen moeten wel ook met een stekker worden opgeladen. Een privélaadpaal is niet voor iedereen een optie, maar gelukkig worden op steeds meer plekken openbare laadpunten geïnstalleerd: bij de supermarkt, op parkeerterreinen en in parkeergarages, bij openbare gebouwen, in woonstraten en langs de snelwegen. Per 1 september 2023 zijn er bijna 590.000 laadpunten in Nederland (waarvan 442.000 thuislaadpunten, 140.000 (semi)-publieke laadpunten en 4500 (semi)-publieke snellaadpunten). Dat aantal blijft natuurlijk groeien. Weten of er een laadpaal bij jou in de buurt is? Vaak geeft het navigatiesysteem van een (deels) elektrische auto aan waar laadpunten zijn, maar voor het meest actuele overzicht zijn er ook diverse applicaties en websites waarop je laadpunten kunt vinden. De meest gebruikte websites zijn:

Oplaadpunten voor elektrische auto’s in Europa

Ga je met een elektrische auto naar het buitenland? Controleer dan vooraf waar je de accu kunt opladen. Behalve Nederland is ook Noorwegen een van de landen met de beste infrastructuur voor elektrische auto’s. Sommige landen blijven achter, maar ook in onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Engeland wordt het laadnetwerk in rap tempo uitgebreid. Vooral snellaadstations zijn sterk in opkomst. In Duitsland is het streven om elke dertig tot honderd kilometer een snellader te plaatsen. Via diverse websites zoals Plugsurfing.com en Fastnedcharging.com kun je alle laadpunten in Europa zien. Controleer voor vertrek of de laadaansluiting van je eigen elektrische auto geschikt is voor de laadpunten in het buitenland. Schaf desnoods een verloopstekker aan. Tegenwoordig zijn de laadaansluitingen redelijk gestandaardiseerd, maar met name voor oudere elektrische auto’s is zo’n verloopstekker nog wel eens nodig.

Oplaadpunt elektrische auto aanvragen

Wil je een laadpunt in de buurt van je huis laten plaatsen? Dat kan uiteraard ook. Er zijn diverse manieren om een laadpunt te verkrijgen. Steeds meer gemeenten hebben bijvoorbeeld al aanvraagformulieren voor openbare laadpalen. Mocht de gemeente je verzoek inwilligen, dan wordt ergens in jouw omgeving een openbaar laadpunt geplaatst. Daarvan mag dan wel iedereen met een elektrische auto gebruikmaken. Wil je een echt eigen laadpunt? Ofwel, een privélaadpaal? Er zijn diverse aanbieders, zoals EV Box en Newmotion , die kant-en-klare laadpunten aanbieden. De keuze varieert van een laadpunt op de oprit tot aan een compacte wallbox in de garage. Ook diverse energieleveranciers bieden laadmogelijkheden aan. Tegenwoordig zijn er ook autofabrikanten die, in samenwerking met een derde partij, een privélaadpaal aanbieden bij aanschaf van de auto. Het vermogen van de laadpaal is afhankelijk van je woonsituatie. Wil je meer weten over elektrisch rijden? Hier worden je meestgestelde vragen over elektrische auto's beantwoord. Of lees alles over elektrisch rijden op onze speciale themapagina.