Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Geschreven door Robert Veltkamp op vrijdag 7 februari 2020
Dit artikel is op 17-05-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Even wat spullen verhuizen met de boedelbak of met de caravan op vakantie. Een aanhanger komt regelmatig van pas, maar hoeveel mag je auto eigenlijk trekken? In dit blog duiken we in de regels rondom het trekken van een aanhangwagen of caravan.

mag-mijn-auto-trekken

Als je met de auto een caravan of aanhangwagen wil trekken, moet je rekening houden met een aantal zaken. Bijvoorbeeld het trekgewicht van de auto. Op het kentekenbewijs staat vermeld wat een auto ongeremd en geremd mag trekken. ‘Ongeremd’ en ‘geremd’ hebben betrekking op het aanhangende voertuig.

De meeste caravans zijn tegenwoordig van remmen voorzien, maar bij kleine aanhangers is dit niet altijd het geval. Mocht de aanhanger geen remsysteem hebben en dus ongeremd zijn, dan worden de remmen van de trekkende auto extra zwaar belast. Let op dat je niet alleen met de aanhanger, maar ook met de belading rekening houdt.

Overzicht trekgewicht auto

Het trekgewicht van een auto is geheel afhankelijk van het gewicht, de aandrijflijn en afmetingen van de auto. Het maximale geremde en ongeremde trekgewicht is terug te vinden in het onderhoudsboekje. Raadpleeg bij twijfel de merkdealer of BOVAG-garage.

Niet alleen auto’s met een benzine- of dieselmotor, maar ook een elektrische, hybride of plug-in hybride auto kan een aanhangwagen of caravan trekken, maar let op. Niet iedere auto is geschikt.

Voorbeelden van geëlektrificeerde auto’s met een trekgewicht zijn de Mitsubishi Outlander PHEV met 1.500 kg en de Toyota RAV4 Hybrid AWD met 1.650 kg (in beide gevallen geremd).

Voorbeelden van een volledig elektrische auto met trekgewicht zijn de:

Een auto met een conventionele aandrijflijn verbruikt extra brandstof bij het trekken van een aanhangwagen of caravan. Bij een elektrische auto is dit niet anders. Let dus op dat de actieradius afneemt.

Maximaal trekgewicht van auto

Wordt het maximaal geremd trekgewicht overschreden? Dan is er sprake van overbelading. De politie schrijft een boete uit zodra het totale gewicht van 3.500 kilogram tien procent hoger uitvalt. In andere landen zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland schrijft de politie direct een boete uit.

Bij het beladen van een aanhangwagen of caravan dient de bestuurder altijd rekening te houden met de plaatsing van de bagage. Een verkeerd beladen of te zware caravan kan leiden tot een onvoorspelbaar rijgedrag en slipgevaar. Verder kunnen de remmen, koppeling, trekhaak en het koelsysteem van de trekkende auto overbelast raken. Een te zware aanhangwagen kan dus een hoop schade opleveren.

Meer weten over het maximale trekgewicht van een auto? Raadpleeg dan het onderhoudsboekje of de specificaties van de desbetreffende auto.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger of caravan?

In het bezit van rijbewijs B (personenauto)? Dan mag je een aanhanger trekken die maximaal 750 kilogram weegt (leeggewicht plus laadvermogen). Zwaarder kan, maar dan mogen de aanhanger en de auto samen niet meer dan 3.500 kilogram wegen (leeggewicht plus laadvermogen).

Met een nog zwaardere combinatie onderweg? Dan dien je het rijbewijs BE te halen. Voor het aanvullende rijbewijs E moet een praktijkexamen afgelegd worden.

Bekijk de auto's met trekhaak

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

Robert Veltkamp