Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken?

Geschreven door Marleen Miltenburg op vrijdag 7 februari 2020
Dit artikel is op 12-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Even wat spullen verhuizen met de boedelbak of met de caravan op vakantie. Een aanhanger komt regelmatig van pas, maar hoeveel mag je auto eigenlijk trekken? In dit blog duiken we in de regels rondom het trekken van een aanhangwagen of caravan.

Als je met de auto een caravan of aanhangwagen wil trekken, moet je rekening houden met een aantal zaken. Bijvoorbeeld het trekgewicht van de auto. Op het kentekenbewijs staat vermeld wat een auto ongeremd en geremd mag trekken. ‘Ongeremd’ en ‘geremd’ hebben betrekking op het aanhangende voertuig.

De meeste caravans zijn tegenwoordig van remmen voorzien, maar bij kleine aanhangers is dit niet altijd het geval. Mocht de aanhanger geen remsysteem hebben en dus ongeremd zijn, dan worden de remmen van de trekkende auto extra zwaar belast. Let op dat je niet alleen met de aanhanger, maar ook met de belading rekening houdt.

Overzicht trekgewicht auto

Het trekgewicht van een auto is geheel afhankelijk van het gewicht, de aandrijflijn en afmetingen van de auto. Het maximale geremde en ongeremde trekgewicht is terug te vinden in het onderhoudsboekje. Raadpleeg bij twijfel de merkdealer of BOVAG-garage.

Niet alleen auto’s met een benzine- of dieselmotor, maar ook een elektrische, hybride of plug-in hybride auto kan een aanhangwagen of caravan trekken, maar let op. Niet iedere auto is hiervoor geschikt.

Voorbeelden van geëlektrificeerde auto’s met een trekgewicht zijn de Mitsubishi Outlander PHEV met 1.500 kg en de Toyota RAV4 Hybrid AWD met 1.650 kg (in beide gevallen geremd).

Voorbeelden van een volledig elektrische auto met trekgewicht zijn de:

Een auto met een conventionele aandrijflijn verbruikt extra brandstof bij het trekken van een aanhangwagen of caravan. Bij een elektrische auto is dit niet anders. Let dus op dat de actieradius afneemt.

Trekgewicht

Een aanhanger (of caravan) mag niet méér wegen dan wat de auto mag trekken. Dat getal vind je in de kentekengegevens van je auto. Het werkelijke gewicht van de aanhanger is in dit geval bepalend, dus niet wat de aanhanger maximaal mág wegen.

Maximaal toelaatbare massa

Dat is wat je auto of aanhanger maximaal mag wegen, inclusief de totale belading. Ook dit getal vind je in de kentekengegevens.

Rijbewijs

Als het maximumgewicht (op het kentekenbewijs) van de auto en de caravan bij elkaar opgeteld onder de 3.500 kilo blijft, mag je de combinatie besturen met een B-rijbewijs. Hier gelden dus de gewichten op papier, niet het werkelijke gewicht. Daar is een uitzondering op: een aanhanger tot 750 kilo mag altijd worden getrokken, ook al komt het totaalgewicht op papier op 4.250 kg uit. Met een nog zwaardere combinatie onderweg? Dan dien je het rijbewijs B+ of BE te halen. Voor het aanvullende rijbewijs moet een praktijkexamen afgelegd worden.

Maximum treinmassa

De fabrikant van de auto geeft ook een maximum gewicht ‘samenstel’ op. Die kan lager zijn dan het maximum trekgewicht plus de maximum toelaatbare massa van de auto. In dit geval is het werkelijke gewicht bepalend. Check dus goed wat dit maximum gewicht samenstel is, voordat je auto en caravan maximaal vollaadt voor de vakantie.

Overbelading

Wordt het maximaal geremd trekgewicht overschreden? Dan is er sprake van overbelading. De politie schrijft een boete uit als het totale gewicht van 3.500 kilogram 10% hoger uitvalt. In andere landen zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland schrijft de politie direct een boete uit.

Plaatsing bagage

Bij het beladen van een aanhangwagen of caravan dient de bestuurder altijd rekening te houden met de plaatsing van de bagage. Een verkeerd beladen of te zware caravan kan leiden tot een onvoorspelbaar rijgedrag en slipgevaar. Plaats je bagage zoveel mogelijk vóór of op de as van de caravan en plaats het gewicht zo laag mogelijk. Let daarbij goed op de kogeldruk van de caravan, die mag nooit hoger zijn dan aangegeven in het onderhoudsboekje. Ook kunnen de remmen, koppeling, trekhaak en het koelsysteem van de trekkende auto overbelast raken bij verkeerde belading of overbelading. Een te zware aanhangwagen kan dus een hoop schade opleveren. Meer weten over het maximale trekgewicht van een auto? Raadpleeg dan het onderhoudsboekje of de specificaties van de desbetreffende auto.

Bekijk de auto's met trekhaak

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.