Het belang van onderhoud voor je camper of caravan

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 31 juli 2023
Dit artikel is op 08-08-2023 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Als (beginnend) kampeerder, kan het onderhouden van je camper of caravan een aspect zijn dat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Hoewel het geen verplichting is, is het sterk aan te raden om jaarlijks voor je vakantie een onderhoudsbeurt uit te (laten) voeren zodat je veilig op vakantie gaat.

Caravan camper onderhoud belangrijk viaBOVAG.nl

Waarom is onderhoud belangrijk?

Campers en caravans staan het grootste deel van de tijd stil. Dit veroorzaakt meer slijtage dan je zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan slijtage van de banden, slangen of andere onderdelen van rubber. Rubber is namelijk een natuurproduct dat na verloop van tijd uitdroogt en barst. Door dit jaarlijks te (laten) controleren voorkom je problemen. Wist je dat een klapband van de camper of caravan het meest voorkomende pechgeval is waar kampeerders mee te kampen krijgen? Een vervelende situatie die makkelijk voorkomen kan worden door goed onderhoud. Daarnaast bevatten campers en caravans steeds meer elektronica. Hoewel deze functies het comfort en gemak vergroten, moeten ze ook regelmatig worden gecontroleerd om problemen zoals kortsluiting te voorkomen. Een jaarlijkse controle om te checken of alle elektronica en systemen nog naar behoren functioneren is zeker geen overbodige luxe.

Bovendien zijn campers en caravans gevoelig voor vocht. Zowel een camper als een caravan bevatten vaak rubberen afdichtingen bij bijvoorbeeld de ruiten om ervoor te zorgen dat deze waterdicht zijn. Als dit gaat lekken dan veroorzaakt dit problemen. Hetzelfde geldt voor een lekkende wasbak of douchecabine. Als hier (soms ongezien) lekkages ontstaan dan dringt het vocht ongemerkt binnen in de constructie van het voertuig en kan het problemen veroorzaken zoals schimmelvorming en verstoppingen van ventilatiesystemen. Op den duur veroorzaakt vocht niet alleen problemen voor het voertuig maar ook voor gezondheidsproblemen voor de inzittenden. Daarom is het van essentieel belang om eventuele problemen te voorkomen door regelmatig onderhoud uit te laten voeren.

Verleng de levensduur van je kampeervoertuig

Door je camper of caravan goed te onderhouden, kun je de levensduur aanzienlijk verlengen. Regelmatige controles en onderhoud sporen vroegtijdig slijtage en problemen op. Uiteindelijk zijn kleine reparaties die problemen voorkomen goedkoper dan het vervangen van grote onderdelen omdat het probleem zich al verspreid heeft. Voorkomen blijft altijd beter (en goedkoper) dan genezen.

Uiteraard kan je zelf jouw kampeervoertuig checken op een aantal punten. Belangrijke punten waarnaar gekeken wordt tijdens een check door een expert vind je hier. Wat je bijvoorbeeld zelf zou kunnen doen is:

  • Check de datum op gasflessen en slangen. Deze worden na controle of installatie gelabeld met een datum waarop ze gecheckt moeten worden. Is de datum voorlopen of gaat deze binnenkort voorlopen? Dan is het verstandig om deze te laten nakijken door een expert.

  • Controleer de banden op droogtescheuren en op voldoende profiel.

  • Zorg voor goede ventilatie.

  • Maak je camper of caravan goed schoon voordat je deze in de stalling zet.

  • Tap al je water af voordat je het voertuig stalt zodat er geen stilstaand water in leidingen of afvoeren staat dat problemen kan veroorzaken.

Naast de zaken die je zelf kunt doen is het verstandig om de caravan of camper elke twee jaar te laten checken door een expert tijdens een BOVAG Onderhoudsbeurt. Er wordt dan een grondige inspectie uitgevoerd waarbij er gekeken naar alle aspecten van het voertuig. Van remmen tot gasinstallatie en van een bodemconstructiecontrole tot een vochtmeting. Deze onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat alles weer in topconditie is voor je volgende avontuur.

Zoals je begrijpt is regelmatig onderhoud van je camper of caravan van groot belang. Het zorg niet alleen voor een langere levensduur van je voertuig maar ook voor een veilige en zorgeloze reiservaring. Dus vergeet niet om een onderhoudsbeurt voor jouw camper of caravan te boeken voor je op vakantie gaat. Je gaat veilig op pad en dat is toch een heel lekker begin van jouw vakantie!

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.