Elektrische bakfiets kopen? Hier moet je op letten

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 17 november 2021
Dit artikel is op 17-11-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Met een elektrische bakfiets breng je kinderen veilig en comfortabel naar school. Daarvoor hoef je de auto niet meer te pakken. En fietsen met een bakfiets gaat helemaal gemakkelijk wanneer je bakfiets elektrisch ondersteund wordt. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een elektrische bakfiets gaat kopen.

Elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets kopen

Je herkent het wel: de dagelijkse ochtendspit van auto’s voor de school. Alle ouders zijn op zoek naar een parkeerplek om de kinderen uit de auto te laten. Om vervolgens weer naar huis of het werk te gaan. Ga je op pad met veel kinderen en heb je dat extra zetje in de rug nodig? Dan is de elektrische bakfiets de perfecte uitkomst. Hiermee fiets je makkelijk en licht. Je kunt er trouwens niet alleen kinderen mee vervoeren, maar met zo’n elektrische bakfiets vervoer je ook makkelijk je huisdier, zoals een hond.

Zoek je een elektrische bakfiets om zware, volumineuze spullen te vervoeren of te bezorgen? Kies dan voor een elektrische cargobike.

De beste e-bakfiets kiezen

Waar moet je op letten wanneer je een elektrische bakfiets gaat kopen? Bedenk allereerst of je een e-bakfiets met twee of met drie wielen wilt kopen. Met twee wielen ben je meer wendbaar en deze modellen zijn vaak compacter. De bakfiets met drie wielen heeft meer ruimte, waarbij er vaak ruimte is om vier kinderen of extra bagage mee te nemen, maar deze is iets minder wendbaar in het verkeer. Een voordeel van meer stabiliteit is dat je niet af hoeft te stappen bij stoplichten of voor een kruising.

Type ondersteuning

Hoeveel trapondersteuning heb je nodig? Fiets je langere afstanden, heb je vaak last van de wind, fiets je in de heuvels of ga je een groot gewicht vervoeren? Kies dan voor een motor met meer vermogen, bijvoorbeeld van 250 Watt. Daarbij heb je ook nog de keuze tussen een middenmotor - die de trapas aandrijft - of een achterwielmotor. Deze laatste komt minder vaak voor.

Keuze bij de bakken en accessoires

De bakken van elektrische bakfietsen zijn er in veel soorten materiaal en verschillende maten. Hoe lager de bak, hoe fijner het voor kinderen is om in te stappen. Vroeger had je alleen de keuze uit een houten bak, tegenwoordig kun je ook kiezen uit verschillende kunststof uitvoeringen. Zowel hout als kunststof zijn veilige materialen voor een bakfiets en vragen heel weinig onderhoud.

En wil je extra accessoires, zoals extra gordels, een regenkap of een zitplaats meer of minder? Bekijk dan wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je nu geen accessoires nodig, maar op een later moment wel. Wil je met de e-bakfiets aan de hand lopen? Dan is een walk-assist een welkome optie. Hiermee hoef je minder hard te duwen en heb je meer balans.

Kwaliteit van Babboe, Urban Arrow, Vogue, Cango, Johnny Loco en Riese & Müller

Elektrische bakfietsen zijn er in veel prijsklassen. Vaak geldt dat goedkoop duurkoop is. Bij goedkope modellen is vaak bezuinigd op de onderdelen van de fiets of is de bak van mindere kwaliteit. Vaak worden elektrische bakfietsen intensief gebruikt - het zijn niet voor niks transportfietsen – waardoor het slim is om te kiezen voor een kwalitatieve bakfiets.

Er zijn verschillende merken die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van kwalitatieve elektrische bakfietsen, zoals Babboe, Urban Arrow, Vogue, Cango, Johnny Loco en Riese & Müller. Deze merken zitten in de midden- tot hogere prijsklassen, maar op de lange termijn hebben jij en de kinderen die in de bak zitten daar veel plezier van. Bovendien blijven ze waardevast, omdat de vraag naar gebruikte bakfietsen toeneemt.

Heb je je oog laten vallen op de ideale bakfiets voor jouw wensen, maar valt deze buiten je budget? Kijk dan of een gebruikte elektrische bakfiets iets voor jou is. Op viaBOVAG.nl vind je tweedehands elektrische bakfietsen. Hier vind je de beste elektrische bakfiets die past bij jouw wensen en eisen.

Je kunt ook overwegen om een elektrische bakfiets te leasen. Met BOVAG Leasefiets betaal je maandelijks een vast bedrag, waarbij je ook nog verzekerd bent, recht hebt op pechhulp en waarbij het onderhoud inbegrepen is. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Bekijk hier elektrische bakfietsen

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.