Een tweedehands elektrische auto kopen – waar moet je op letten?

Geschreven door Marleen Miltenburg op woensdag 30 november 2022
Dit artikel is op 30-11-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Een elektrische auto biedt verschillende voordelen, maar de aanschafprijs is er daar niet een van. Door de relatief nieuwe en complexe techniek en – vooral – de nog hoge productiekosten van de batterij is een elektrische auto veelal nog duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model met brandstofmotor. Een tweedehands elektrische auto kan daarom een aantrekkelijk alternatief zijn: de voordelen van elektrisch rijden, maar met een lagere aanschafprijs. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto?

Opladen van een witte auto

Beperkte actieradius

Misschien wel een van de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een tweedehands elektrische auto is de actieradius. De ontwikkeling van de accutechniek is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat betekent echter ook dat een paar jaar oude elektrische auto achterloopt op een bijna nieuwe tweedehands elektrische auto. Zeker in de beginperiode van elektrische auto’s was de actieradius nog best beperkt, dus let er goed op of de actieradius past bij hoe je de auto wilt gaan gebruiken. Je kunt hier bij de proefrit op letten. Maak een proefrit die representatief is voor jouw gemiddelde autorit. Neemt de actieradius tijdens de proefrit wel heel sterk af of heb je juist nog ruimschoots actieradius over?

Staat van de batterij van de tweedehands elektrische auto

Daarmee samenhangend: hoe is de staat van de batterij? Over het algemeen hoef je je hier geen al te grote zorgen over te maken. De zogenoemde degradatie van batterijen lijkt tot nu toe namelijk erg mee te vallen. Daarnaast bieden fabrikanten over het algemeen acht jaar garantie op de batterij. Binnen die tijd moet hij nog minimaal 70% van de oorspronkelijke capaciteit bieden. Is de capaciteit toch minder, dan zorgt de fabrikant voor een nieuwe batterij. De batterij van veruit de meeste tweedehands elektrische auto’s zit nog ruim boven die minimale capaciteit. Kijk voor alle zekerheid voor aankoop of de maximale actieradius bij een volle batterij niet te veel afwijkt van wat die zou moeten zijn.

Specificaties van de tweedehands elektrische auto

Net als bij een brandstofauto, let je ook bij een tweedehands elektrische auto op de specificaties ervan. Behalve de prestaties van de elektromotor, moet je ook goed kijken naar de specificaties van het laadsysteem. Hoe snel kan de auto opladen? Kan hij snelladen? Dat laatste is van groot belang als je vaak lange ritten rijdt.

Gebruikskosten elektrische auto

Probeer ook de gebruikskosten zo concreet mogelijk op een rij te zetten. Bijvoorbeeld: opladen is over het algemeen goedkoper dan tanken. Maar wanneer je een auto met beperkte actieradius vaak moet opladen bij een dure snellader, dan kan je zomaar duurder uit zijn.

Subsidie aanvragen

Extra besparen op de aanschafprijs? Tot en met 2024 kan je als particulier subsidie aanvragen voor de (privé-)aanschaf van een elektrische auto. De subsidie bedraagt 2.000 euro. Die gaat af van de aankoopprijs, of wordt verrekend tot een maandbedrag als je de tweedehands elektrische auto gaat private leasen. Er zijn een aantal voorwaarden aan de subsidie verbonden. Zo moeten zowel het koop-/leasecontract als de auto in kwestie op naam komen te staan van degene die de subsidie aanvraagt. Ook mag de auto niet eerder op naam van de aanvrager hebben gestaan. Anders zou je met subsidie een auto van jezelf kunnen kopen.

Ook komt niet zomaar iedere elektrische auto in aanmerking voor subsidie. Ten eerste moet de auto als volledig elektrische auto zijn geproduceerd en niet op een later moment zijn omgebouwd naar elektrische aandrijving. Verder moet de oorspronkelijke nieuwwaarde (catalogusprijs) van de auto tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen. Tot slot moet de actieradius van de auto minimaal 120 km bedragen volgens de WLTP-testmethode. De meeste tweedehands elektrische auto’s voldoen aan deze criteria, maar het is toch goed om er op te letten.

En let op: de ervaring leert dat de beschikbare subsidie meestal het einde van het jaar niet haalt.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.