Een auto rijden, hoeveel kost dat nou eigenlijk?

Geschreven door Marleen Miltenburg op dinsdag 17 mei 2022
Dit artikel is op 01-06-2022 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 4 min

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Nederland is een van de duurste landen in Europa om auto te rijden. Maar hoeveel het daadwerkelijk kost, bepaal je deels zelf. Lees hier alles wat je moet weten over de kosten voor het gebruik en het bezit van een auto.

Auto rijden

Aanschafkosten, verzekeringen en brandstofkosten

De kosten van autorijden zijn verdeeld in twee soorten. Je hebt vaste kosten die je sowieso moet betalen, zonder dat je überhaupt een meter met de auto hebt gereden. Denk aan aanschafkosten en verzekeringen. Daarnaast heb je variabele kosten, afhankelijk van het aantal kilometers dat je met de auto rijdt, zoals brandstofkosten. De vaste kosten zijn gericht op het bezit van een auto, terwijl de variabele kosten zijn gericht op het gebruik van de auto.

Aanschafkosten

Bij de kosten van autorijden moet je ten eerste rekening houden met de aanschafkosten van de auto. Hoeveel je wilt uitgeven, bepaal je zelf. Kies je een gloednieuwe auto, een jong gebruikte of een wat oudere occasion? Die keuze is van grote invloed op het bedrag dat een auto kost. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen om de auto te kopen en het volledige bedrag in één keer te betalen. Of ga je voor lease waarbij je elke maand een bedrag moet betalen?

Ga je voor koop? Dan kun je bij viaBOVAG.nl altijd rekenen op standaard 12 maanden garantie en andere zekerheden. Andere aanbieders bieden vaak tegen betaling garantie aan in de vorm van afleverpakketten. Die kosten komen er dan nog extra bij. En als je een auto direct koopt van een particulier, heb je helemaal geen garantie en zekerheden. Dat geldt allemaal niet bij het grote aanbod van viaBOVAG.nl.

Autoverzekering

Als je de auto eenmaal gekocht hebt en op naam hebt gezet, moet je verplicht een autoverzekering hebben voordat je de weg op mag. Die verzekering is relatief snel te organiseren, zeker als je al een autoverzekering hebt. Zo niet, dan duurt het wellicht ietsje langer. Zorg in ieder geval dat je op tijd bent, want als je gaat rijden met een onverzekerde auto, riskeer je ook een forse boete.

De kosten van de autoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort verzekering en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Je bepaalt zelf per wanneer de autoverzekering ingaat en vanaf welk moment je dus moet betalen. De autoverzekering behoort tot de vaste kosten. Ofwel: die moet je altijd betalen, ongeacht hoeveel je met de auto rijdt.

Brandstofkosten

De brandstofkosten zijn een perfect voorbeeld van autokosten die juist wel worden bepaald door het aantal kilometers dat je met de auto rijdt. Variabele kosten dus. Als je niet rijdt, kost het je ook geen brandstof. Als je heel veel rijdt, kost het je relatief veel brandstofgeld. Daarnaast zijn de brandstofkosten afhankelijk van het type auto waarin je rijdt. Zo is er prijsverschil tussen benzine, diesel en LPG. Of kies je voor een elektrische auto die je moet opladen en waarbij je dus betaalt voor stroom in plaats van brandstof?

Hoeveel brandstof of energie een auto verbruikt tijdens het rijden, is afhankelijk van onder andere het type auto, het voertuiggewicht en de motor. Als je liever niet te veel geld wilt uitgeven aan brandstof, is het verstandig om een zuinige auto te kiezen. Die is meestal compact en licht, terwijl de wielen worden aangedreven door een kleine efficiënte motor. Een Toyota Aygo is een goed voorbeeld van een betaalbare zuinige auto. Een hybrideauto is ook zuinig, waarbij de brandstofmotor wordt geholpen door een elektromotor.

Let op: kijk niet uitsluitend naar de brandstofkosten. Een dieselmotor is zuiniger dan een benzinemotor, maar voor een dieselauto betaal je veel meer wegenbelasting. Dat betekent dat je heel veel kilometers moet rijden voordat de hogere wegenbelasting wordt gecompenseerd door de lagere brandstofkosten.

Wegenbelasting

Over wegenbelasting gesproken: ook dit is een vaste kostenpost die je altijd moet betalen, ongeacht hoeveel je met de auto rijdt. De wegenbelasting wordt in rekening gebracht vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de auto, het brandstoftype en de provincie waarin de eigenaar van de auto staat ingeschreven. Zo betaal je in Noord-Holland voor exacte dezelfde auto bijvoorbeeld minder wegenbelasting dan in Zuid-Holland. Je mag wel zelf kiezen of je de wegenbelasting per maand, per kwartaal of per jaar betaalt. Je kunt op de website van de belastingdienst snel en eenvoudig uitrekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor een auto. De opbrengst van alle wegenbelasting in Nederland wordt onder andere gebruikt voor het onderhoud van ons wegennet, dat bekend staat als een van de beste in de wereld.

Onderhoud

Nog een variabele kostenpost om rekening mee te houden, is onderhoud. Elke auto heeft namelijk onderhoud nodig. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het aantal kilometers dat je met de auto rijdt, maar ook hoe je omgaat met de auto, de leeftijd van de auto en het automerk zelf. Zo staan Japanse en Koreaanse auto’s bekend om hun hoge betrouwbaarheid en relatief lage onderhoudskosten, terwijl sommige Europese automerken minder betrouwbaar zijn en veel hogere onderhouds- en reparatiekosten met zich meebrengen.

Verder is het onderhoud van een gebruikte auto ook afhankelijk van het onderhoud dat de vorige eigenaar heeft laten doen. Een auto die slecht is onderhouden, kan extra hoge onderhoudskosten met zich meebrengen dan een auto die altijd keurig zijn beurt heeft gehad. Bij viaBOVAG.nl ben je in ieder geval verzekerd van allerlei zekerheden ten aanzien van onderhoud en garantie.

Verplichte APK

Behalve de standaard onderhoudskosten moet je ook rekening houden met de periodieke APK. Dit is een verplichte keuring waarbij wordt onderzocht of de auto nog veilig genoeg is. Zonder geldige APK mag je niet de weg op. Bij een auto die goed is onderhouden en niets mankeert, ben je met een paar tientjes klaar. Als er van alles mankeert en vervangen moet worden om de auto APK gekeurd te krijgen, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.