Bijtelling elektrische auto's in 2019 en verder

Geschreven door Robert Veltkamp op donderdag 29 augustus 2019
Dit artikel is op 10-09-2019 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 3 min

Rijd je meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in een zakelijk aangeschafte auto? Dan krijg je te maken met bijtelling voor het privégebruik van de auto. Maar wat is die bijtelling precies? En hoe bereken je die?

Alles over bijtelling

Wat is bijtelling?

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de zakelijke auto en dat wordt voor de inkomstenbelasting bij je inkomen opgeteld. Het prive gebruik van een auto van de zaak wordt door de Belastingdienst namelijk als een vorm van inkomen beschouwd en dus ook belast.

Hoe hoog is de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de belastingschijf waarin het inkomen van de berijder valt en van de CO2-uitstoot van de auto. In Nederland hanteert de Belastingdienst anno 2019 twee bijtellingspercentages: 4 en 22 procent. Voor auto’s met een emissievrije aandrijflijn geldt 4 procent bijtelling. Voor auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn, diesel- of benzinemotor geldt het bijtellingspercentage van 22 procent.

Welke bijtellingspercentages zijn er?

In Nederland hanteert de Belastingdienst anno 2019 twee bijtellingspercentages: 4 en 22 procent. Voor auto’s met een emissievrije aandrijflijn geldt 4 procent bijtelling (zoals volledig elektrische auto's). Voor auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn, diesel- of benzinemotor geldt het bijtellingspercentage van 22 procent.

Hoe bereken je de bijtelling?

De bijtelling op een auto kun je zelf berekenen. Hieronder een voorbeeld:

Bijvoorbeeld: een werknemer krijgt van zijn werkgever een benzineauto met een cataloguswaarde van 20.000 euro. De cataloguswaarde vermenigvuldigen we met het geldende bijtellingspercentage (20.000 euro x 0,22 = 4.400 euro).

Dat bedrag vermenigvuldigen we met het percentage van de belastingschaal waarin het inkomen van de werknemer valt, bijvoorbeeld 38,10 procent (4.400 euro x 0,381 = 1.676,40 euro).

Dat bedrag deel je door het aantal maanden per jaar: 1.676,40 euro : 12 = 139,70 euro bijtelling per maand.

Hoe bereken je de bijtelling voor elektrische auto's?

Voor auto’s met uitsluitend een elektrische aandrijflijn (en dus nul CO2-emissie) en een cataloguswaarde van maximaal 50.000 euro geldt 4 procent bijtelling. Is de elektrische auto duurder dan 50.000 euro? Dan wordt over het resterende bedrag 22 procent bijtelling berekend.

Bij een elektrische auto met een cataloguswaarde van 80.000 euro moet je dus over de eerste 50.000 euro rekening houden met 4 procent bijtelling en over de resterende 30.000 euro met 22 procent bijtelling. Bij waterstofauto’s geldt over de gehele cataloguswaarde een bijtellingspercentage van 4 procent.

Bijtelling volledige elektrische auto van 4 naar 8 % in 2020

Naar verluidt gaan de bijtellingstarieven vanaf 2020 op de schop. Dan geldt voor alle nieuw in te zetten elektrische auto’s met een cataloguswaarde van maximaal 45.000 euro een bijtellingspercentage van 8 procent. Op 17 september 2019 wordt daarover beslist.

Bijtelling voor youngtimers en bestelauto's

Youngtimers en bedrijfsauto’s vallen in aparte categorieën. Een youngtimer is een auto van vijftien jaar of ouder (bekijk hier populaire youngtimers). Hiervoor geldt een bijtellingspercentage van 35 procent over de dagwaarde van de auto.

Voor bestelauto’s geldt ook een bijtellingspercentage van 22 procent, maar daarvoor kan de eigenaar een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Dan hoeft hij geen rekening te houden met bijtelling. Ook een rittenregistratie is niet nodig.

De bijtelling blijft 60 maanden van toepassing, gerekend vanaf de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst te naam is gesteld.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

Robert Veltkamp