Benzine auto kopen

Geschreven door Robert Veltkamp op donderdag 20 augustus 2020
Dit artikel is op 15-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Z’n tachtig procent van het Nederlandse wagenpark is een benzineauto. Wat zijn de voor- en nadelen van een benzineauto? We zetten ze voor je op een rijtje.

Om te beginnen is het goed om te weten wat het verschil is tussen een benzineauto en een dieselauto. Niet alleen is de brandstof verschillend, ook de motor werkt anders. Bij diesel ontstaat verbranding door het samenpersen van het brandstofmengsel, terwijl bij benzine de brandstof wordt aangestoken, door bougies. Daardoor wordt een dieselmotor warmer dan een benzinemotor.

Omdat dieselmotoren warmer worden, komt er meer stikstof vrij. Dat maakt een dieselauto schadelijker voor het milieu dan een benzineauto. Gelukkig zijn bij nieuwe dieselauto’s technieken toegepast die ervoor zorgen dat de stikstof die vrijkomt, wordt nabewerkt. Daardoor komt er uiteindelijk minder stikstof uit de uitlaat. Uit een test van de ADAC uit eind 2019 blijkt zelfs dat auto’s die zijn uitgerust met de nieuwste dieselmotoren in sommige gevallen helemaal geen stikstof meer uitstoten.

Voordelen van benzine auto

Het heeft veel voordelen om een benzineauto te rijden. Om te beginnen is een benzineauto vaak goedkoper om aan te schaffen dan een dieselauto. Daarnaast betaal je ook een stuk minder wegenbelasting dan wanneer je een auto op diesel rijdt. Dat komt doordat benzineauto’s door de overheid als beter voor het milieu worden bestempeld. Daarnaast zijn benzinemotoren ook lichter dan dieselmotoren. Dat zorgt er vaak voor dat de hele auto lichter is, en dus in een goedkopere gewichtsklasse terechtkomt voor de wegenbelasting.

Doordat sommige autofabrikanten een aantal jaar terug met de uitstoot van dieselauto’s sjoemelden, heeft diesel een flinke imagoschade opgelopen. Dat zorgt ervoor dat dieselauto’s (vooral uit die periode) sneller hun waarde verliezen, terwijl benzineauto’s die wel vasthouden.

Kortom, de voordelen van een benzineauto op een rijtje:

  • Benzineauto's zijn vaak goedkoper

  • Je betaalt minder wegenbelasting

  • Benzinemotoren zijn lichter dan dieselmotoren

  • Benzineauto's zijn vaak waardevaster

Nadelen van benzineauto

Maar er zijn ook nadelen van een benzineauto. Zo is benzine duurder dan diesel en gaan auto’s met een dieselmotor langer mee. Vooral nieuwe diesels stoten erg weinig stikstof uit, en zijn daardoor op dat vlak soms beter voor het milieu dan benzineauto’s. Dieselmotoren geven een auto ook meer trekkracht. Als je dus een caravan hebt of veel met een aanhanger rijdt, kan het handig zijn om toch een dieselauto te overwegen.

Als je niet veel kilometers per jaar rijdt, kan het verstandig zijn om een benzine auto te kopen in plaats van een dieselauto. Dat komt doordat de wegenbelasting voor dieselvoertuigen hoger is. Als je weinig rijdt, compenseer je dat niet met de lagere prijs van diesel.

Naast een dieselauto zijn er meer alternatieven voor een benzineauto. Zo kun je een plug-in hybride auto kiezen of een volledig elektrische auto kopen. Een derde alternatief zijn waterstofauto’s, maar die zijn in Nederland nog amper verkrijgbaar.

Kortom, de nadelen van een benzineauto op een rijtje:

  • Benzine is duurder dan diesel

  • Dieselmotoren gaan langer mee dan benzinemotoren

  • Benzinemotoren hebben minder trekkracht dan dieselmotoren

Bekijk het aanbod benzine auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp