Auto accu, hoe lang gaat een auto accu mee?

Geschreven door Robert Veltkamp op donderdag 20 augustus 2020
Dit artikel is op 18-03-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Veel autoproblemen in Nederland hebben te maken met de accu van de auto. Misschien heb jezelf ook wel eens meegemaakt dat je op een koude wintermorgen je auto wilde starten maar de accu leeg was. Hoe komt dat eigenlijk? En hoelang gaat een auto accu mee?

Om je auto te kunnen starten, heeft je auto stroom nodig. Die zit in de accu. De auto accu geeft die stroom af aan de startmotor die er vervolgens voor zorgt dat de motor gaat lopen. Als de motor draait, zorgt een dynamo ervoor dat de accu weer opgeladen wordt.

Net zoals de accu van een telefoon of elektrische fiets gaat ook de accu van een auto achteruit. Vooral als je alleen korte ritjes rijdt, heeft je accu te lijden. Hij moet dan vaak in actie komen, maar krijgt niet de kans om goed op te laden. Op een gegeven moment heeft de accu niet genoeg capaciteit meer en moet hij vervangen worden. Vooral in de winter gaan veel accu’s kapot. Dat komt doordat kou ervoor zorgt dat een accu minder goed werkt. Als hij dan al wat zwakker is, is het vaak einde oefening. Over het algemeen kun je zo’n drie tot zes jaar met een auto accu doen. Je kunt de levensduur van een accu verlengen door niet te veel korte ritjes te maken.

Als je auto op een koude wintermorgen niet start, hoeft dat niet altijd te betekenen dat je accu kapot is. Hij kan ook leeg zijn. Met startkabels en een andere auto die het wel doet, kan je hem weer aan de praat krijgen. Let wel op dat je de zwarte en rode startkabels goed aansluit en zorg dat de motor van de andere auto al draait voor je de startkabels met de accu van jouw auto verbindt. Als de motor van jouw auto weer loopt, is het slim om minimaal twintig minuten te rijden. Dan laadt de accu weer goed op.

Welke accu heeft mijn auto?

Per auto kan de accu verschillen. Er zijn verschillende websites en webshops waar je op basis van je kenteken erachter kunt komen welke accu in jouw auto hoort. Om je accu te vervangen kan je naar een autobedrijf gaan, maar je kunt ook zelf de accu vervangen. Bij nieuwere auto’s met veel elektronica kan de auto in de war raken als de accu leeg is geweest. Laat de accu van zulke auto’s daarom altijd door een professioneel BOVAG autobedrijf vervangen.

Hoelang kan een auto stilstaan zonder accu?

Als je van plan bent je auto voor langere tijd niet te gebruiken, is het handig om de accu eruit te halen. Zo voorkom je dat die stukgaat. Per auto verschilt de tijd dat een accu in staat blijft om een auto aan de praat te krijgen. De accu loopt namelijk altijd leeg, maar per auto verschilt het hoe snel dat gaat.

Bekijk het aanbod auto's

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp