Alles over BTW- en marge-auto's

Geschreven door Robert Veltkamp op dinsdag 17 september 2019
De leestijd is ongeveer 3 min
Bekijk het aanbod

Sommige occasions worden aangeboden als ‘BTW-’ of ‘marge-auto’, maar wat houdt dat precies in? In dit blog lees je alles over het kopen van een BTW- of marge-auto.

BTW en Marge auto

Wat is een marge-auto?

Een marge-auto is een auto waarover BTW is betaald. Als je als particulier de auto inruilt bij een autobedrijf of handelaar, dan noemen zij deze auto een ‘marge-auto'.

Over de koopprijs van nieuwe personenauto’s wordt in Nederland altijd BTW (21 procent) en BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, volgens meerdere tariefschijven) geheven. Wanneer je als particulier een auto koopt, dan betaal je beide belastingen, en die zijn niet terug te vorderen. Zakelijke klanten kunnen de BTW achteraf terugvorderen, daarover later meer.

Als je als particulier de auto inruilt bij een autobedrijf of handelaar, dan noemen zij de auto ‘marge-auto': jargon voor een personenauto waarvoor de BTW is voldaan en waarvoor de volgende koper dus alleen BTW verschuldigd is over de winstmarge. Omdat de BTW over de winstmarge niet aftrekbaar is mag deze niet op de factuur vermeld worden.

Wat is een BTW-auto?

Een BTW-auto is een auto waarover de volgende koper BTW moet betalen. Als dat een zakelijke koper is, kan deze bij aanschaf BTW terugvorderen. Een particuliere klant kan dat niet.

Als een ondernemer een auto zakelijk aanschaft, dan kan hij de BTW terugvorderen bij de Belastingdienst. Bij aanschaf moet ook de ondernemer de BTW betalen, maar hij kan het bedrag bij de Belastingdienst terugvorderen en verrekenen met de door hem af te dragen BTW.

Verkoopt de zakelijke koper de auto na verloop van tijd aan een autobedrijf, dan is op die auto dus nog geen BTW betaald. Het autobedrijf moet de auto vervolgens aanbieden als BTW-auto: een auto waarover de volgende koper BTW moet betalen.

Van BTW- naar marge-auto

Is een gebruikte auto een BTW-auto of een marge-auto? Dat hangt dus volledig af van de eerste eigenaar.

Heeft deze eigenaar de btw betaald of niet? Op het moment van betaling wordt al bepaald of de auto bij inruil of verkoop verder als BTW- of marge-auto door het leven gaat. De BTW-auto kan veranderen in een marge-auto. Op het moment dat een particulier de auto koopt, betaalt die de BTW en als hij vervolgens de auto weer bij een dealer inruilt, spreekt de dealer van een marge-auto.

Van marge-auto naar BTW-auto

Een marge auto wordt in principe geen BTW auto, de particuliere eigenaar heeft tenslotte al de volledige BTW afgedragen toen hij de auto aanschafte. Als een ondernemer een gebruikte particuliere auto zakelijk heeft aangeschaft, dan kan hij de BTW niet terugvorderen.

Hierop is één uitzondering:

Wanneer een autobedrijf een marge auto verkoopt aan een zakelijke klant kan het autobedrijf afzien van toepassing van de marge regeling en het marge verkoop bedrag omrekenen naar een btw verkoopbedrag. De zakelijke klant kan dan de btw verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel, een handelaar heeft een auto ingekocht voor € 15.000. Als hij de auto als marge-auto verkoopt voor € 18.000 is € 520 btw verschuldigd over de winstmarge. De handelaar heeft dan een winst behaalt van € 3.000 minus € 520 btw is € 2.480. De koper kan deze BTW echter niet verrekenen, dus de auto kost hem € 18.000. Afzien van toepassing van de margeregeling kan dan voor beide partijen voordelig uitpakken.

Stel dat koper en verkoper bij afzien van de margeregeling een prijs overeenkomen van € 17.500 exclusief BTW, dan behaald de verkoper een winstmarge van € 2.500 en koper bespaart € 500. Zowel verkoper als koper zijn nu beter af.

Aanbod voor zakelijke klanten

Handelaren bieden sommige auto’s aan met een prijs exclusief de BTW en BPM. Vooral bedrijfsauto’s zoals de Ford Transit, Volkswagen Transporter en Dodge Ram worden vaak exclusief BTW en BPM aangeboden. Dit omdat het merendeel van de kopers dat soort auto’s zakelijk aanschaft. Zakelijke klanten komen in aanmerking voor BTW verrekening en BPM-vrijstelling. Om voor een BPM-vrijstelling in aanmerking te komen, dient de inrichting van de bedrijfsauto aan diverse eisen te voldoen.

Wil je meer weten over de aanschaf van een occasion? Bekijk dan onze tips voor het kopen van een occasion. Het actuele aanbod bedrijfsauto's vind je op viaBOVAG.nl.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

Robert Veltkamp