Auto4 min

Alles over BTW- en marge-auto's

Sommige occasions worden aangeboden als ‘btw-’ of ‘marge-auto’, maar wat houdt dat precies in? In dit blog lees je alles over het kopen van een btw- of marge-auto.

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp

autofinancieel
Alles over BTW- en marge-auto's

Wat betekent een marge-auto?

Een marge-auto is een auto waarover btw is betaald. Die auto is nieuw door een particulier gekocht en de btw is niet meer zichtbaar in de administratie. Voor particulieren is dit niet relevant, want die moeten toch btw betalen. Maar voor een ondernemer die een gebruikte auto wil kopen, is dit wel relevant. Die wil bij aanschaf van een nieuwe of gebruikte auto de btw kunnen terugvorderen, en dat kan niet bij een marge-auto. Dat betekent het als er ‘marge’ achter de prijs staat.

Hoeveel is de btw op een auto?

Hoeveel btw op een auto zit, vind je eenvoudig online. Dit geldt ook voor de btw op een elektrische auto. Over de aanschafprijs van nieuwe personenauto’s heft de Nederlandse overheid altijd btw (21 procent) en bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen; volgens meerdere tariefschijven, elektrische auto’s tot 2025 uitgesloten). Als je als particulier een auto koopt, dan betaal je beide belastingen. Die zijn beide niet terug te vorderen.

Als je als particulier een auto inruilt bij een autobedrijf of handelaar, dan wordt dit een ‘marge-auto’. Ofwel, een personenauto waarover btw is betaald en waarvoor de volgende koper alleen btw is verschuldigd over de winstmarge. Omdat de btw over de winstmarge niet aftrekbaar is, mag die niet op de factuur worden vermeld.

Btw bijtelling auto

Behoort de auto tot het bedrijfsvermogen? En wordt de auto ook privé gebruikt? Dan moet voor het privégebruik (de bijtelling) btw worden betaald. Hierbij geldt ook het woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Wat is een btw-auto?

Een btw-auto is een auto waarover de volgende koper btw moet betalen. Als dat een ondernemer is, mag die de btw weer terugvorderen. Een particuliere klant kan dat niet. Als een ondernemer een zakelijke auto aanschaft, dan moet hij ook btw betalen. Maar een ondernemer kan de btw terugvorderen bij de Belastingdienst of verrekenen met de af te dragen btw. Als de ondernemer een btw-auto na verloop van tijd verkoopt aan een autobedrijf, dan is voor die auto nog steeds geen btw betaald. Het autobedrijf moet de auto vervolgens aanbieden als btw-auto: een auto waarover de volgende koper btw moet betalen.

Van btw-auto naar marge-auto

Of een gebruikte auto word aangeboden als btw-auto of marge-auto, is dus afhankelijk of de eerste eigenaar een particulier of ondernemer is geweest. Op het moment dat die auto nieuw wordt gekocht, wordt dus eigenlijk al bepaald of de auto bij inruil als btw- of marge-auto door het leven gaat. Toch kan een btw-auto wel veranderen in een marge-auto. Als een particulier een btw-auto koopt, moet immers btw betaald worden. Als die auto later weer een keer wordt ingeruild, dan spreekt het autobedrijf wel van een marge-auto.

Kan ik als particulier een marge-auto kopen?

Een marge auto is een auto waar al btw over is betaald. De eerste eigenaar heeft deze betaald toen de auto nieuw werd gekocht. Een particulier kan dus gewoon een marge-auto kopen.

Van marge-auto naar btw-auto

Een marge-auto kan in principe niet veranderen in een btw-auto, maar er is één uitzondering. Als een autobedrijf een marge-auto aan een ondernemer wil verkopen, dan kan het autobedrijf afzien van de toepassing van de margeregeling en het margeverkoopbedrag omrekenen naar een btw-verkoopbedrag. De zakelijke klant kan dan toch de btw verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel, een handelaar heeft een auto ingekocht voor € 15.000,-. Als hij de auto als marge-auto verkoopt voor € 18.000,- is € 520,- btw verschuldigd over de winstmarge. De handelaar heeft dan een winst behaalt van € 3.000,- minus € 520,- btw, ofwel € 2.480,-. De koper kan deze btw echter niet verrekenen, dus de auto kost hem € 18.000. Afzien van toepassing van de margeregeling kan dan voor beide partijen voordelig uitpakken.

Stel dat koper en verkoper bij het afzien van de margeregeling een prijs overeenkomen van € 17.500,- exclusief btw, dan pakt de verkoper een winstmarge van € 2.500,-, terwijl de koper € 500,- bespaart. Zowel verkoper als koper zijn nu beter af.

Aanbod voor zakelijke klanten

Handelaren bieden sommige auto’s aan met een prijs exclusief btw en bpm. Vooral bedrijfsauto’s zoals de Ford Transit Volkswagen Transporter  en Dodge Ram  worden vaak exclusief btw en bpm aangeboden. Veruit de meeste kopers van bedrijfswagens zijn ondernemers die btw mogen terugvorderen, terwijl de meeste bedrijfswagens ook voldoen aan de eisen van bpm-vrijstelling. Om voor een bpm-vrijstelling in aanmerking te komen, dient de inrichting van de bedrijfsauto aan diverse eisen te voldoen.

Behalve bedrijfswagens worden ook veel elektrische auto’s aangeboden voor een prijs exclusief btw, zoals de Nissan LEAF Tesla Model S  en BMW i3 . Die auto’s zijn dus nieuw aangeschaft door een onderneming. Als je als particulier een elektrische btw-auto wilt aanschaffen, zul je rekening moeten houden met de 21% btw die soms nog bovenop de aanschafprijs komt. Meer weten over de aanschaf van een occasion? Bekijk dan onze tips voor het kopen van een occasion. Het actuele aanbod bedrijfsauto's vind je op viaBOVAG.nl.

Bekijk ons aanbod bedrijfsauto's