Alles over Apple CarPlay

Geschreven door Robert Veltkamp op woensdag 27 november 2019
De leestijd is ongeveer 3 min

‘Infotainmentsysteem inclusief Apple CarPlay’ is een zinnetje dat steeds vaker in advertenties opduikt. Maar wat is Apple CarPlay en wat kun je ermee? In dit blog vertellen we alles over Apple CarPlay.

Wat is Apple Carplay?

Apple CarPlay is een besturingssysteem van Apple, dat de applicaties van de iPhone op het infotainmentsysteem van de auto projecteert. Simpel gezegd is de iPhone via de touchscreen in de auto te gebruiken om bijvoorbeeld te telefoneren, muziek via Spotify of Apple Music te spelen, sms-berichten te beluisteren en via bijvoorbeeld Google Maps of de TomTom-applicatie te navigeren.

Apple CarPlay kun je niet downloaden. Het is een besturingssysteem dat in de auto aanwezig moet zijn. Op de touchscreen van de auto is dan een icoon aanwezig. Apple CarPlay kan zich automatisch activeren zodra een smartphone gekoppeld is.

Alleen iPhones zijn geschikt voor Apple CarPlay. Smartphones met Android-software kun je dus niet koppelen. Android heeft zijn eigen besturingssysteem ontwikkeld: Android Auto, maar helaas is dat nog niet in Nederland beschikbaar. Om Apple CarPlay te gebruiken moet de iPhone aan een aantal voorwaarden te voldoen. CarPlay werkt alleen met een iPhone 5 of jongere modellen die voorzien zijn van iOS 7.1-software of later.

Auto's met Apple CarPlay

De Ferrari FF was in 2014 de eerste auto die af fabriek van Apple CarPlay voorzien was. Sindsdien hebben diverse andere automerken het besturingssysteem omarmd, als eerste Hyundai en Kia. Onder meer Jaguar, Honda, Nissan, Peugeot, Citroën, Land Rover, BMW, Ford, Mitsubishi, Opel, Volkswagen en Mercedes-Benz volgden. Benieuwd of uw (toekomstige) auto geschikt is voor Apple CarPlay? Op de website van Apple staat een lijst met auto’s die geschikt zijn.

Mocht uw auto niet van een touchscreen voorzien zijn, dan zijn er andere manieren om van Apple CarPlay gebruik te maken. Elektronicaspecialisten als Pioneer en Alpine leveren touchscreens die achteraf in de auto zijn in te bouwen. Onder meer de Pioneer SPH-DA120 en de Alpine iLX-700 zijn al voorzien van de benodigde software. In veel auto’s moet de iPhone overigens met een USB-kabel aangesloten zijn om Apple CarPlay te kunnen gebruiken.

Populaire Apple CarPlay-applicaties

Steeds meer applicaties zijn geschikt voor Apple CarPlay. Zodra de iPhone is aangesloten, toont Apple CarPlay de beschikbare applicaties. Populair zijn WhatsApp, Spotify en Google Maps. Rijd je wel eens te hard? Dan biedt Flitsmeister CarPlay uitkomst. Die waarschuwt niet alleen voor flitspalen, maar vertelt ook waar de files staan. Ook kan Siri ontvangen berichten voorlezen en gedicteerde berichten verzenden.

Er zijn diverse apps waarmee je radiozenders op Apple CarPlay kunt afspelen. Dat klinkt misschien overbodig, aangezien auto’s vaak al van een radio voorzien zijn. Maar apps als RadioNED werken een stuk sneller dan conventionele FM-frequenties en bieden een helder overzicht van nationale en regionale radiozenders.

Podcasts en luisterboeken worden alsmaar populairder. Gelukkig is Apple CarPlay daarop voorbereid. Populaire podcast-applicaties zijn: OverCast en Apple Podcast. Beide bieden veel podcasts aan en vallen op door hun heldere structuur.

Uiteraard is dit slechts een greep uit het grote aanbod. Met de groeiende populariteit van Apple CarPlay kunnen we in de nabije toekomst nog veel meer handige apps verwachten. Een goede reden om op zoek te gaan naar een occasion met Apple CarPlay.

Meest populaire Apple CarPlay apps zijn:

  • WhatsApp

  • Spotify

  • Google Maps

  • Flitsmeister

  • RadioNED

  • OverCast

  • Apple Podcast

Robert Veltkamp

Robert Veltkamp is Manager Online Marketing bij viaBOVAG.nl

Robert is verantwoordelijk voor de online marketing van viaBOVAG.nl en draagt zorg voor het online uitbouwen van het merk viaBOVAG.nl. Hij is ondernemend, houdt van data en heeft een passie voor auto's.

LinkedIn foto Robert Veltkamp