10 chopper motoren die je gezien moet hebben

Geschreven door Marleen Miltenburg op maandag 19 april 2021
Dit artikel is op 19-07-2021 gewijzigd
De leestijd is ongeveer 2 min

Chopper motoren zijn er te kust en te keur. Welke zijn echter het leukst? Waarmee trek je zeker weten de aandacht? Want dat is toch wat je wilt als je een chopper motor koopt. Het gaat niet alleen om rijden en toeren, maar ook om zien en gezien worden.

De benaming chopper stamt uit Amerika. Het zijn motoren met een lage zitpositie, een breed stuur, een lange, onderuit geplaatste voorvork en ver naar voren geplaatste voetsteunen. De chopper is immens populair geraakt na de film Easy Rider uit 1969 van Dennis Hopper en Peter Fonda.

De chopper is ontstaan toen veel rijders hun motor, veelal een Harley-Davidson, ontdeden van alle overbodige zaken en luxe. Vandaar ook de naam chopper, afgeleid van het Engelse to chop. Dat is hakken of slopen.

Vooral in de jaren zeventig en tachtig zag je chopper motoren steeds vaker in het straatbeeld opdoemen, ook in Nederland. Fabrikanten namen ze op hun gamma. Niet alleen Harley-Davidson deed dat, ook andere merken zoals Honda, Kawasaki en Yamaha.

Harley Davidson chopper

Harley-Davidson zal bij menig motorliefhebber als eerste in gedachte komen als je vraagt om een merk te noemen dat chopper motoren levert. Op dit moment heeft de Amerikaanse motorfietsproducent nog altijd het grootste assortiment modellen die qua bouw en uiterlijk de kenmerken hebben van een chopper.

De Harley-Davidson Softail is er als aantrekkelijk geprijsde uitvoering Standard. De Harley-Davidson Low Rider heeft de meest authentieke looks van een chopper door het hoger geplaatste stuur en de extreem lage zitpositie.

Andere chopper motoren bij Harley-Davidson zijn de Street Bob, de Fat Bob en de Fat Boy. De Sport Glide is een variant met wat meer luxe, zoals zijkoffers en een laag scherm. Het is een motor in een bobber-stijl, een afgeleide van de chopper motor. Bij dit merk heb je verder nog een Breakout als duurdere chopper.

Andere chopper motormerken

Het zijn vooral de Japanse motorfietsfabrikanten die in de vorige eeuw in het chopper-segment stapten. Ze deelden het uiterlijk met de oer-choppers van Harley-Davidson.

Honda chopper

Honda heeft twee leuke choppers in het aanbod. Je kunt kiezen uit de Honda CMX500 Rebel (ook geschikt voor A2-rijbewijs) en de CMX1100 Rebel. Eerder leverde dit merk de kleinere CMX250 Rebel. In de jaren negentig waren de Honda’s VT 700 en VT 1100 immens populair. Daarvan zijn nog goede occasions te vinden.

Kawasaki chopper

De Kawasaki Vulcan is de chopper in het huidige aanbod van dit Japanse merk, nu met een 650 cc blok. Onder dezelfde typenaam vind je heel veel occasions die nog dateren van de jaren negentig van de vorige eeuw. De zwaarste versie is de Kawasaki Vulcan 1500 Classic.

Yamaha chopper

Yamaha duidt zijn chopper motoren met XV en XVS, zoals de XV 950. De Yamaha XVS 650 Virago is al wat ouder, maar wel een van de bestverkochte choppers allertijden. Daarvan vind je heel veel

goede occasions. De XVS 1000 Dragster is de krachtigere variant. Later kwamen een XVS 1300, een XV 1500 en XV 1900 Midnight Star.

Bekijk het aanbod choppers

Marleen Miltenburg

Marleen Miltenburg is Online Marketeer bij viaBOVAG.nl.

Marleen ondersteunt de online marketing van viaBOVAG.nl. Zij is enthousiast, gedreven en leergierig.